Cena zemního plynu na Českomoravské komoditní burze (ČMKBK) mírně klesla, naopak elektřina zdražila.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) zemní plyn mírně zlevnil, naopak cena elektřiny vzrostla. Ve 23. týdnu bylo na komoditní burze uzavřeno 309 kontraktů na dodávku 800 tisíc MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 467 milionů korun.

Cena ročních kontraktů zemního plynu klesla proti předchozímu týdnu o 2,4 procenta s uzavírací cenou v maloodběru 442 Kč/MWh a ve velkoodběru 440 Kč/MWh.

Dvouleté kontrakty zemního plynu zlevnily v maloodběru o 2,1 procenta na 459 Kč/MWh, ve velkoodběru o 3,1 procenta s uzavírací cenou 436 Kč/MWh.

Cena ročních kontraktů elektřiny stoupla proti předchozímu obchodování ve vysokém napětí o 4,1 procenta na 866 Kč/MWh, v nízkém napětí o 5,5 procenta na 840 Kč/MWh.

Dvouleté kontrakty elektřiny ve vysokém napětí uzavíraly na úrovni 812 Kč/MWh, v nízkém napětí na kurzu 828 Kč/MWh.

O červnovém nákupu energií na ČMKBK informovalo na svých webových stránkách Ministerstvo vnitra ČR. Elektřinu a plyn nakoupilo pro celý resort na roky 2018 a 2019. Energii tak bude mít levnější o 140 milionů korun.

„Podobně jako v předcházejících letech se nám podařilo transparentně vysoutěžit dodávku zemního plynu a elektrické energie pro celý resort. Opět jsme dokázali využít vývoje tržních cen, což potvrzuje funkčnost centralizovaných nákupů, stejně jako efektivnost nákupu přes burzu,“ sdělil náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských fondů Jiří Zmatlík.

(pel)