Lionel Messi dostal 21 měsíců vězení za daňové úniky.

Nejslavnější neplatič daní na světě fotbalista Lionel Messi dostal ve Španělsku 21 měsíců vězení za daňové úniky. Za mříže však hvězda Barcelony jít nemusí – podle španělských zákonů si mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty kratší než dva roky na podmínku na svobodě.

Messi byl odsouzen už vloni v červenci společně s otcem Jorgem soudem v Barceloně. Proti rozsudku se fotbalista odvolal, nicméně nejvyšší soud nyní jeho odvolání zamítl. Argentinská hvězda musí zaplatit pokutu ve výši dvou milionů euro (asi 53 milionů euro). Jeho otec, kterému byl trest vězení zkrácen na patnáct měsíců, zaplatí o půl milionu eur méně.

Messi neodvedl v letech 2007 až 2009 španělským úřadům na daních více než čtyři miliony eur z příjmů z osobnostních práv. Svou vinu opakovaně odmítl a u soudu se bránil tvrzením, že o daňových záležitostech nic nevěděl a věřil otci a právníkům.

„Koncentroval jsem se jenom na fotbal a věřil jsem otci a právníkům, které jsem pověřil, aby se o vše postarali. Nikdy jsem si nemyslel, že by mě mohli oklamat,“ řekl Messi.

(pel)