Hodnota bitcoinu dosáhla nového rekordu. Virtuální měna raketově stoupá.

Euro i libra oslabují, naopak na státech nezávislý bitcoin stále sílí. Virtuální měna dosáhla nového rekordu a její hodnota stoupla nad 2 tisíce dolarů. Za poslední měsíc tak vzrostla o více než 65 procent, tzn. že kdyby si někdo před měsícem nakoupil bitcoiny za 1 milion Kč, dnes by měly hodnotu 1 650 000 Kč.

Měna přesáhla dvoutisícovou hranici 20. května a od té doby nadále stoupá. Dnes byla hodnota jednoho bitcoinu 2 225 dolarů, tedy přibližně 52 tisíc korun.

Původního rekordu, cca 1 200 dolarů za 1 bitcoin, dosáhla kryptoměna v říjnu roku 2013. Poté následoval postupný propad až k hodnotě 200 dolarů za bitcoin v září 2015. Od té doby kurz opět vytrvale roste, v posledním měsíci dokonce překotně. Růst měny je zřejmě spojený se změnou politiky v Japonsku a Číně, které usnadnily zájemcům obchody s bitcoiny.

Od počátku letošního roku tak bitcoin stoupl o 125 procent. Od roku 2010 je bitcoin měnou s nejvyšším výkonem, s jedinou výjimkou, kterou byl rok 2014.

Naproti tomu peníze v Česku ztrácejí hodnotu. Růst ekonomiky ČR stagnuje a inflace narůstá. Bankovní rada České národní banky (ČNB) nechala i po konci intervencí úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Analytici očekávají zvyšování sazeb ČNB v průběhu léta či do konce roku.

Spořicí účty tak lidem nevynášejí téměř nic – až na několik výjimek klesly hluboko pod 1 procento. Lidé, kteří mají volné prostředky, se proto stále více poohlížejí po možnostech, kde a jak by mohli své peníze zhodnotit.

„Dle našich kalkulací i dříve prezentovaných údajů ČNB se koruna jeví jako podhodnocená. Očekáváme proto posílení koruny,” sdělil investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka.

Meziročně stouply v Česku o 2 procenta i ceny. Za růstem nejvíce stojí ceny potravin a pohonných hmot. Vliv mají také rostoucí mzdy, kvůli kterým rostou ceny služeb.

(pel)