Bitcoin dosáhl historického maxima, pomohla mu legalizace měny v Japonsku.

Bitcoin se vyšplhal na nový rekord. Virtuální měna překonala hodnotu 1700 dolarů (43 100 korun) za jednotku a je tak na historických maximech. Růstu pomohla hlavně legalizace měny v Japonsku.

Od počátku letošního roku již bitcoin posílil o téměř 80 procent. Hodnotu bitcoinu zvyšuje především rostoucí poptávka a také fakt, že bitcoin se v posledních letech stal u celé řady obchodníků běžným platebním prostředkem. Ti zpravidla považují jako největší výhodu této virtuální měny fakt, že k transakcím nepotřebují třetí stranu.

Jednou z příčin růstu je také zvyšující se poptávka po měně v Japonsku, kde byla uznána jako legální platební prostředek.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou bitcoin nemá kotvu v podobě reálné ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán, a nezaštiťuje jej ani žádná centrální banka.

(pel)