Do Evropy míří hromadně uprchlíci z Bangladéše. Pašerákům platí tisíce za převoz a doklady, aby se dostali do Libye, ze které pokračují dále do Evropy.

Do Evropy teď hromadně míří migranti z Bangladéše. Pašerákům neváhají platit tisíce korun za transport a doklady. Aby mohli přiletět do Libye, ze které pokračují dále do Evropy, zaplatili „agentuře“. Ta jim oficiálně zprostředkovala pracovní povolení. Jeho cena se pohybuje mezi třemi až čtyřmi tisíci dolarů (75 až 100 tisíc korun). Po příletu na letiště jim „zaměstnavatel“ předal potřebné dokumenty.

„Co se mění, je nejčastější národnost migrantů a počet lidí, kteří přicházejí z Bangladéše,“ potvrdil Flavio di Giacomo z Mezinárodní organizace pro migraci.

Občané asijské země využívají pašeráků z Libye. Přes Středozemní moře se následně uprchlíci snaží dostat do Itálie. Zatímco loni byl mezi příchozími, kteří dosáhli italských břehů, jen jediný Bangladéšan, letos už jich připluly téměř tři tisíce.

Ti, kteří nebezpečnou cestu přes moře přežili, neváhali zaplatit pašerákům klidně 10 tisíc dolarů (cca 250 tisíc korun) jen za to, aby se dostali z rodné země do Libye. Z Dhaky nejprve jeli do Dubaje nebo Turecka, odkud letadlem odcestovali do Libye.

Aby mohli do země přiletět, zaplatili „agentuře“, která jim oficiálně zprostředkovala pracovní povolení. Jeho cena se pohybuje mezi třemi až čtyřmi tisíci dolarů (75 až 100 tisíc korun). Po příletu na letiště jim „zaměstnavatel“ předal potřebné dokumenty.

(pel)