Andrej Babiš řeší na nahrávce s novinářem kompromitující materiály na politiky.

Andrej Babiš nejspíš ovlivňuje média, která vlastní a úkoluje tamní novináře. Na internetu byla zveřejněna nahrávka, ve které ministr financí s redaktorem MF Dnes řeší kompromitující materiály na politky. Na nahrávce se domlouvají, jaké kauzy a na koho připravit a kdy je publikovat.

Nekvalitní zvukové nahrávky se objevily na internetu ve středu a rychle se staly hitem sociálních sítí. Na pozadí rozhovorů Babiše a redaktora MF Dnes se totiž objevují titulky článků, kde vicepremiér tvrdí, že neovlivňuje svá média.

Přibilovi se zveřejnění záznamu stalo osudným. Ještě ve středu dostal výpověď.

Přibil si na zvukovém záznamu s Babišem domlouvá, na kterých kauzách by měl pracovat a na koho vytáhnout špínu. Co vydat teď, co nechat na jindy, až se to bude lépe hodit.

„Tohle zatím nemám svolení dávat do novin, dávám to jenom vám. Týká se to toho Ludvíka, nového ministra…,“ řekl novinář například a popsal probíhající vyšetřování nemocniční zakázky.

„To bych si nechal na příští rok,“ reaguje Babiš.

Další část nahrávky se týká ministra Chovance. Přibil se Babišovi chlubí, že má rozpracovaných asi šest textů, které se týkají šéfa vnitra.

„Máme na něj, na toho Chovance, nabito celkem slušně,“ říká novinář.

Mluví i o některých připravovaných kauzách a jejich vhodném načasování. Babiš radí, kdy by bylo dobré články publikovat.

Následně mu Babiš odpovídá, že je otázka, zda s těmi věcmi nepočkat až na parlamentní volby.

„Je to velice výbušné a ono by se to obrátilo potom i proti vám bohužel, takže bych to teď taky neřešil,” odpověděl mu Přibil.

Přibil zároveň na nahrávce přiznává, že celou věc konzultuje s ředitelem strategického rozvoje vydavatelství Mafra Františkem Nachtigallem.

https://youtu.be/AJ_szwHcnSo

Babiš se proti nahrávkám ohradil, jejich autenticitu však nepopřel.

„Nic neovlivňuju, já ty nahrávky neznám, je podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a nahrává to,“ reagoval Babiš.

Kvůli záznamům rozhovorů už podal Babiš trestní oznámení na policii. To, že je sledován a odposloucháván, si myslel už dávno a je to podle něj skandální.

Na celou věc reagoval i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj se ukazuje, že Babiš lhal, když říkal, že neovlivňuje svá média.

Nejde přitom o první nahrávku, kterou na Babiše někdo vytáhl. Již předtím uživatel „Julius Šuman” zveřejnil záznam, kde se vicepremiér hrubě a vulgárně vyjadřuje o svých vládních kolezích. Premiéra Bohuslava Sobotku v něm označuje za „svini” a o ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD) zase mluví jako o „neschopném debilovi”.

Uživatel na Twitteru svoji motivaci zdůvodnil slovy: „Andrej Babiš má na každého složku. My máme složku na Andreje Babiše. Jsme Skupina Juliuse Šumana, která v anonymitě sbírá informace o AB.”

(pel)