Česká ekonomika je v EU stejně slabá jako od zkrachovalého Řecka.

Česká republika je v Evropské unii (EU) ekonomicky stejně slabá jako zkrachovalé Řecko. Na celkový výkon evropské ekonomiky přispívá Česko 1,2 procenta. Data vyplynula z nové statistiky Eurostatu.

Nejvyšší podíl na tvorbě HDP EU má Německo (21,1 procenta), Velká Británie (16 procent) a Francie (15 procent). Hranici alespoň desetinového podílu překonala ještě Itálie (11,3 procenta). Naopak nejmenším dílem přispívají „trpaslíci“ v EU – Estonsko, Kypr a Malta (0,1 procenta).

Česko se svými 1,2 procenty přispívá stejně jako Portugalsko a Řecko, což jsou na počet obyvatel zhruba stejně velké země a nachází se tak přesně v polovině pomyslného žebříčku.

Na rozdíl od Portugalska i Řecka ovšem pozice tuzemské ekonomiky posiluje. Za posledních dvacet let došlo u Česka k nárůstu podílu o 0,5 procenta.

„Nárůst podílu reflektuje naše dlouhodobé dohánění nejvyspělejších zemí unie zejména v období do světové krize,“ uvedl ekonom Martin Slaný.

Naopak v posledních dvaceti letech klesl podíl Německa na celkovém výkonu evropské ekonomiky, a to o 4,4 procenta na 21,1 procenta.

„Za poklesem podílu Německa, ale třeba i Itálie můžeme spatřovat vliv přesunu některých výrob do blízkých zemí z nových členských zemí, které byly schopny dodat požadovanou kvalitu, ale za nižších nákladů včetně mzdových,“ vysvětlil David Kocourek, ekonom Komerční banky.

(pel)