Senát schválil otcovskou dovolenou. Pokud novelu podepíše prezident, novopečení tatínkové budou mít nárok na týden placeného volna.

Senátoři dali zelenou otcovské dovolené. Novopečení tatínkové by tak získali po narození dítěte nárok na týdenní placené volno. Otcovská by ze státní pokladny odčerpala 630 až 800 milionů korun ročně a až o 72 až 93 milionů by stát přišel na daních.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) označil normu za populismus. Podle něj je narození dítěte pro rodinu tak významná událost, že si čerstvý tatínek rád vezme dovolenou. Stejně nemůže s několikaměsíčním potomkem nikam cestovat, tak by mu ještě dovolená měla zbýt.

Pochyby ohledně zavedení normy vyjádřil i senátor Jan Žaloudík (ČSSD). Ten podle svých slov přijal, že jsme jedna z posledních zemí Evropy, která ještě otcovskou dovolenou nemá, nicméně není mu jasné, jestli dítě dokáže během týdne s otcem navázat dostatečný vztah. Navíc když jej pak otec po týdnu opustí, aby se vrátil do práce, může to být pro potomka frustrující. Nakonec ale hlasoval pro.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spočítalo, že otcovská by měla vyjít na 630 až 800 milionů korun ročně – podle toho, kolik otců novou dávku skutečně využije. Úřad odhaduje, že tak učiní 70 procent otců, a počítá se zpracováním přibližně 80 tisíc těchto dávek za rok.

„Podpora rodin s dětmi je v Česku již dnes poměrně štědrá. Zkušenosti ale napovídají, že vliv na míru porodnosti zde v podstatě absentuje. Další podpora se tak jeví jako nákladově neefektivní,“ uvedlo ministerstvo financí.

Babišovi také vadilo, že stát s novou dávkou ročně přijde o dalších 72 až 93 milionů na daních, administrativa má ročně vyjít na 30 milionů a hlavně – Česká správa sociálního zabezpečení podle ministerstva práce musí kvůli nové dávce přijmout 60 pracovníků.

Muži budou moci podle novely nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici. Pokud odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Nárok na otcovskou budou mít podle předlohy muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli na tuto dovolenou nastoupit do sedmi let věku dítěte.

Součástí novely je i zlepšení podmínek pro osiřelé děti, aby získaly sirotčí důchod, a vyšší nemocenská pro dobrovolné hasiče a záchranáře, kteří se zraní při zásahu. Pokud zákon ještě podepíše prezident, mohl by vejít v účinnost již na konci letošního roku.

(pel)