Oxford odmítl dar Pavla Tykače ve výši 44 milionů korun. Univerzitě vadí vyšetřování jeho firem švýcarskou prokuraturou a obstavení majetku.

Český podnikatel Pavel Tykač chtěl darovat Oxfordské univerzitě 1,4 milionu liber (44 milionů korun) na výzku českého jazyka. Britská univerzita však peníze podle zjištění Radiožurnálu odmítla. Vadí jí, že Tykače v minulosti vyšetřovala švýcarská prokuratura a že mu taky obstavila majetek.

Tykač se podle Českého rozhlasu z reportáže dozvěděl na jaře 2015 o obavách vedoucí katedry bohemistiky Zuzany Říhové o další osud češtiny na Oxfordské univerzitě.

„Zástupcům univerzity jsme tehdy navrhli dlouhodobý plán na zásadní rozšíření a zkvalitnění výuky češtiny. Tehdejší jednání byla velmi korektní a vstřícná. Nicméně narazili jsme na několik problémů, které se nám nakonec vyřešit nepodařilo,“ uvedl mluvčí manželů Tykačových Jan Chudomel.

Jako problém v jednání Chudomel zmínil snahu univerzity použít finanční dar i na výuku dalších jazyků, včetně ruštiny.

„Druhým problémem bylo tehdejší vyšetřování některých firem Pavla Tykače, které probíhalo ve Švýcarsku. Toto šetření už bylo mezitím ukončeno s tím, že se žádná podezření nepotvrdila,“ doplnil.

Podle ČRo se Oxfordská univerzita zřejmě na poslední chvíli dozvěděla o tom, že švýcarská justice blokovala část Tykačova majetku. Univerzita jednání o daru nepotvrdila, ani nevyvrátila, jde podle ní o důvěrnou záležitost.

Oxford i další přední britské univerzity jsou pod palbou kritiky kvůli přijímání peněz od nedůvěryhodných dárců.

„Pro univerzitu to byl problém i proto, že čelila veřejné kritice za přijímání sponzorských darů od podezřelých ruských podnikatelů,“ řekl Chudomel.

Oxfordská univerzita se stala terčem ostré kritiky kvůli přijetí 75 milionů liber od kontroverzního ruského oligarchy Lena Blavatnika, dnes občana Spojených států žijícího v Británii. Loňského otevření Blavatnik School of Government se v Oxfordu dokonce zúčastnil princ William.

(pel)