Vláda si chce před volbami koupit rodiny s dětmi. Poslanci zvýšili přídavky na děti i daňovou slevu na první dítě.

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL si chce před nadcházejícími sněmovními volbami koupit rodiny s dětmi sociálními dávkami. Poslanci schválili zákon o státní sociální podpoře a rozšířili i okruh rodin, jež budou mít na přídavky nárok. Na přídavky bude mít nově právo dalších 140 tisíc dětí. Vláda cílí i na seniory a přijala zastropování penzí. Důchody by také měly růst rychleji a senioři by si měli polepšit o 500 korun měsíčně.

„Mám radost, že se nám ve sněmovně povedlo zvýšit dětské přídavky pro pracující rodiny o tři sta korun a počet dětí, které je dostanou, o 140 tisíc,“ reagoval na schválené změny předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pravicová opozice naopak balíček označuje za podbízivý krok navázaný na blížící se volby a kritizuje zatížení státního rozpočtu.

„Útok na mandatorní výdaje je nevídaný,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Přídavky se u rodin, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, se mají podle schváleného návrhu, který předložil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, zvýšit o 300 korun měsíčně, a to na 800, 910 a 1 000 korun měsíčně podle věku dítěte.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD zdůraznila, že zvýšené přídavky se nebudou započítávat do příjmů rodiny, protože jinak by chudší rodiny na tom mohly být „bity“. Některé z nich by totiž mohly po zvýšení přídavků přijít například o příspěvek na bydlení, pokud ho pobírají.

Zákon počítá i s možností rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD také hladce prosadil návrh zvýšit příspěvek rodičům, kterým se narodí dvojčata či vícerčata. Rodiny budou na rodičovské nově čerpat 330 000 místo nynějších 220 000 korun.

Zvýší se i daňová sleva na první dítě. Nově by výše daňové slevy mohla být v případě prvního dítěte 15 204 korun ročně. Sleva na dani se totiž zvýší o 150 korun měsíčně. Už dříve vládní koalice opakovaně prosadila zvýšení slev na druhé, třetí a další dítě.

Vláda schválila i strop důchodů

Vláda odklepla i zastropování věku odchodu do důchodu na 65 let. Penze by také měly růst vyšším tempem než dosud.

„Účelem tohoto zákona je odstranit dosud neomezené zvyšování důchodového věku,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Při výpočtu vyšší penze se má vycházet z inflace a poloviny růstu průměrné mzdy. Nyní se důchody zvyšují o inflaci a třetinu růstu průměrné mzdy.

Nový valorizační vzorec prosadili podle doporučení důchodové komise vládní sociální demokraté. Pokud by platil, měsíční penze by se příští rok zvýšila podle odhadů v průměru zhruba o 500 korun.

„To, že navrhujeme zastropovat důchodový věk, je důležitá zpráva. A signál pro ty, kteří se narodili v sedmdesátých nebo osmdesátých letech, protože jinak by odcházeli do důchodu později,“ řekl Sobotka.

Opozice návrh kritizuje.

„Je to nezodpovědný přístup,“ řekla místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Obvinila vládu z populismu, protože mluví o stropu věku odchodu do důchodu, ale už neříká, že to má nastat až v roce 2030 a týkat se to má současných padesátníků, přičemž do té doby se vystřídá ještě několik vlád, které to ještě budou moci změnit.

Oba zákony teď dostane k posouzení Senát a pak prezident Miloš Zeman.

Analýza: Fiktivní zastropování důchodového věku na 65 letech jen zatemňuje problém penzí

(pel)