Premiér Sobotka s ministryní Marxovou dojednali se seniorskými organizacemi obchod: přidají penzistům pětistovku za to, že budou nátlakem na parlament podporovat návrhy ČSSD. "Potřebujeme, aby zákony, které zlepšují situaci seniorů, měly dostatečnou podporu," uvedl Sobotka.

ČSSD dojednala „důchodový“ obchod s penzisty. Slíbila jim pětistovku k důchodu za to, že budou seniorské organizace vyvíjet nátlak na parlament a donutí jej tak přijmout zákony, které navrhuje sociální demokracie. Premiér Sobotka pak na oplátku bude ve vládě prosazovat zvýšení penzí v průměru o 500 korun.

Snahu prosadit ve vládě zvýšení penzí aspoň o 500 korun od příštího rok slíbili na jednání zástupcům seniorských organizací premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD).

„Jako předseda vlády budu prosazovat, aby valorizace penzí byla v roce 2018 alespoň 500 Kč v průměru. Ekonomika roste a senioři si to zaslouží,“ uvedl Sobotka.

Premiér s ministryní požádali seniorské organizace o podporu a vyvíjení tlaku na přijetí návrhů sociálních zákonů, které projednává Poslanecká sněmovna.

Podle Sobotky bude slibovaný růst důchodů možný jen tehdy, pokud se přijme projednávaná novela se změnou valorizace.

„Proto, aby se penze příští rok mohly zvýšit alespoň o 500 Kč, musí být schválen pozměňovací návrh poslance Sklenáka, který zlepšuje valorizaci penzí,“ vysvětlil Sobotka.

Požádal proto zástupce seniorských organizací, aby se obrátili na poslance a požádali je o podporu návrhů a novel.

Starobní důchody se zvyšují vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen.

Šéf klubu poslanců ČSSD Roman Sklenák ve Sněmovně v projednávané novele o omezení důchodového věku však navrhl změnit metodiku valorizace. Nově by se mělo penzistům přidávat o polovinu růstu reálných mezd a růst životních nákladů důchodců.

Seniorské organizace tento nový způsob vítají. Uvedenou změnu doporučila i důchodová komise. Na novém modelu růstu penzí se ale v polovině března nedohodla vládní koalice. Lidovci a ANO chtěli o návrhu ještě jednat.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v této souvislosti svalila všechny výhrady k pomalému průběhu schvalování na pravicovou opozici.

„Kvůli obstrukcím pravicové opozice některé návrhy leží ve Sněmovně i šest měsíců,“ prohlásila Marksová.

Starobní důchody v Česku se v roce 2017 zvýšily v průměru o 308 Kč. Průměrná penze činí 11 745 Kč.

Starobní důchod v ČR pobírá zhruba 2,4 milionu osob. (sfr)