Státní účtenková loterie ministra financí Andreje Babiše (ANO), jejímž principem je přimět zákazníky k vynucování paragonů u všech nákupů, zná svého dodavatele. Stát tak dá vydělat společnosti Wincor Nixdorf, která zajišťuje IT systémy pro banky a maloobchod. Subdodavavatelem bude loterijní společnost Sazka. 

Ministerstvo financí chce spustit účtenkovou loterii v polovině letošního roku, přesný termín ještě nestanovilo.

Vítěz tendru Wincor Nixdorf zajistí registraci účastníků soutěže, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. Součástí služeb je vytvoření a údržba webových stránek a mobilní aplikace pro účastníky loterie.

„Elektronická evidence tržeb je opatření, které přispívá ke zdravé a férové ekonomice a Účtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zopakoval, že přínos EET pro stát bude po náběhu všech čtyř fází činit 18 miliard korun ročně.

Cílem účtenkové loterie je přimět zákazníky, aby po prodejcích vyžadovali vydání účtenky. Ročně bude ministerstvo financí výhercům rozdělovat peněžité i věcné výhry ve výši 65 miliónů korun. Počet výher se bude pohybovat okolo 25 tisíc měsíčně.

Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100 tisíc korun do 1 milionu korun, včetně věcné výhry automobilu.

Losování bude probíhat každý měsíc. Zákazník může do loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

Jako vzor pro účtenkovou loterii uvedlo ministerstvo financí Slovensko a Thajsko. Slovenská loterie je přitom terčem kritiky.

„Účtenková loterie byla jako ohňostroj. Udělala dojem, oslovila zejména důchodce, ale reálný efekt nepřinesla. Dnes je to mrtvý pacient udržovaný při životě dotováním výher ze zisku státní loterijní společnosti,” sdělil Radovan Ďurana, analytik bratislavského institutu INESS.

„Skutečný přínos loterie k vyšší efektivitě výběru daní nebyl doteď analyticky vyhodnocen,” dodal.

Komentář: Babišova pravda a losy zvítězí nad „podnikatelskou lží“. A lidem zůstane nenávist

(pel)