Kraje chtějí po vládě 1 miliardu korun na zvýšení platů řidičů linkových autobusů.

Řidiči autobusů už nechtějí jezdit za své současné platy. Asociace krajů proto požaduje, aby jim vláda dala 1 miliardu korun na zvýšení platů řidičů linkových autobusů. Po jednání to uvedla předsedkyně asociace a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Hejtmani o tom podle ní ještě chtějí s vládou jednat a věří tomu, že kabinet se s tímto požadavkem vypořádá v nejbližší době.

„Kraje požadují finanční prostředky na navýšení mezd řidičů, a je nám jedno, jakou formou,“ zdůraznila Vildumetzová.

Podle ní to může být buď účelová dotace do krajských rozpočtů, nebo prostřednictvím programu Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic 2. a 3. tříd.

Hejtmanka připomněla, že peníze přislíbil vyčlenit pro kraje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda však o měsíc později odmítla kompromisní návrh krajů, aby navýšila o jednu na čtyři miliardy korun finance na opravy krajských komunikací.

Tím by se krajům kompenzovaly náklady vzniklé navýšením mezd. Právě tyto peníze na opravy chtěly kraje podle Vildumetzové převést částečně na mzdy.

Vedení dopravních odborů vyzvalo své členy a zaměstnance v dopravě ke stávce. Datum zatím nezaznělo. Nejproblematičtější je situace v Pardubickém, Jihočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině.

 (pel)