Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) jen tak nevyvázne. Premiér ho chce donutit k poslušnosti vůči sněmovně a čeká, že Babiš vysvětlí podezření na daňové úniky spojené s nákupem dluhopisů Agrofertu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechce nechat ministra financí Andreje Babiše (ANO) vyváznout z problematického průšvihu nákupu dluhopisů Agrofertu jen tak. Předseda vlády chce Babiše donutit k poslušnosti vůči parlamentu a čeká, že Babiš podezření na daňové podvody vysvětlí. Prezident Miloš Zeman však Babiše opět podržel. Prezident prý podle vicepremiéra s kauzou dluhopisů nemá žádný problém.

 „Pan prezident s tím problém nemá. Nemá důvod mi nevěřit, když jsem si to nechal prověřit,“ dodal Babiš.

Babiš aktuální dění označuje za kampaň. Tvrdí, že dostatek peněz na nákup dluhopisů již dostatečně vysvětlil, a nemá tak důvod se ke kauze více vyjadřovat.

„Pokud to samozřejmě sněmovna chce slyšet popatnácté, tak to rád sněmovně napíšu,“ uvedl.

Zeman si setkání vyžádal ještě předtím, než parlament vyzval Babiše, aby do konce dubna objasnil pochybnosti o daňových únicích spojených s nákupem dluhopisů Agrofertu. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Dluhopisy ale prý nebyly hlavním tématem schůzky. Zeman Babišovi gratuloval ke znovuzvolení předsedou ANO. O prezidentské volbě, do které se Zeman znovu přihlásil, podle Babiše nemluvili.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se měla řešit aktuální politická situace na domácí i zahraniční scéně. Mluvit se mělo také o OKD nebo o cestě Zemana do Spojených států. O účast na ní Babiš již dříve prezidenta požádal.

Zeman má k Babišovi v posledních měsících blízko a jsou politickými spojenci. Prezident se ho zastal například v případě zákona o střetu zájmu, který je kvůli dopadu na Babiše nazýván „lex Babiš“. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil třeba i v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo.

Sobotka požaduje vysvětlení

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechce nechat Babiše vyváznout z problematického průšvihu nákupu dluhopisů Agrofertu jen tak. Předseda vlády chce Babiše donutit k poslušnosti vůči parlamentu a čeká, že Babiš podezření na daňové podvody vysvětlí.

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby Andrej Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku,“ napsal Sobotka v prohlášení zveřejněném na stránkách vlády České republiky.

Babiš by podle Sobotky neměl usnesení sněmovny bagatelizovat nebo zpochybňovat a měl by na něj reagovat.

„Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády,“ dodal Sobotka.

Babiš jako místopředseda vlády by měl podle premiéra dát také jasně najevo, že podporuje nestrannost a nezávislost finanční správy, včetně prošetřování podezření vůči jeho osobě a jeho firmám.

„Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni,“ uzavřel Sobotka.

Ultimátum pro Babiše do konce dubna

Sněmovna Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Babiš na jednání do parlamentu ani nedorazil. Sněmovní usnesení pak odmítl s tím, že diskusi poslanců považuje za manipulaci, lži a že nebude nic zdůvodňovat. Stal se prý obětí mediální kampaně.

„Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňovat. Já jsem všechno zdůvodnil,“ odpověděl na výzvu poslanců Babiš.

„Dvacet let tady Kalousek dělá podvody, tak to zkuste jednou napsat. Já žádné podvody nedělám. Jsou to všechno výmysly, pan Kalousek tomu ani nerozumí,“ dodal na adresu Miroslava Kalouska (TOP09), který bod na program prosadil.

Sobotka dostal ultimátum: musí odvolat Babiše. Ten před sněmovnou raději utekl

Kalouskův projev v PS k Babišovu nákupu dluhopisů: Podstatou byla výplata dividendy

(pel)