Poslanci dali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ultimátum: buď Andrej Babiš (ANO) věrohodně vysvětlí podezření na daňové podvody nebo ho Sobotka musí odvolat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal od poslanců ultimátum: buď ministr financí Andrej Babiš (ANO) věrohodně vysvětlí podezření na daňové úniky nebo ho Sobotka musí odvolat. Babišovi je to však jedno. Na jednání do sněmovny, kde se měly jeho daňové podvody probírat, ani nedorazil.

Jednání o daňových podvodech protlačil na program předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sněmovna nakonec na návrh Kalouska s pozměňovacím návrhem lidovců přijala usnesení, podle kterého má Babiš věrohodně vysvětlit své příjmy na nákup dluhopisů Agrofertu a zároveň vyvrátit vážná podezření z daňových úniků. Pokud tak neučiní do konce dubna, premiér Bohuslav Sobotka by měl vyvodit pro Babiše odpovědnost.

Hlasovalo pro to 95 poslanců z řad koaličních ČSSD a lidovců i většina opozice. Proti bylo 27 zákonodárců, kromě jednoho nezařazeného všichni z hnutí ANO.

Kalousek na úvod řekl, že v souvislosti s nákupem korunových dluhopisů a s prodejem skoro bezcenných akcií čelí Babiš podezření nejméně ze čtyř daňových úniků.

„Připouštím, že takových týpků bude v ČR více, ale nikdo z těch lidí se nestal ministrem financí, který si vytkl do štítu boj proti daňovým únikům. Nikdo z nich neříká, že všeci kradnú, a přitom se lidem směje do očí,“ prohlásil Kalousek.

Faltýnek se pustil do Kalouska

Babiš ve sněmovně chyběl, hájil ho šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek (ANO). Ten se zostra pustil do právě Kalouska.

„Bod Daňové podvody ministra financí – to je bod, na který jsme posledních 25 let všichni čekali,“ pronesl Faltýnek a vytáhl modrou knížku protikorupčního fondu.

„Tato knížka popisuje, jak to říct slušně, různé činy jednoho z nejhorších ministrů v historii, pana Kalouska. Pan Kalousek a jeho fungování ve státní správě je ukázkovým příkladem netransparentnosti, nevýhodných úvěrů a korupce,“ obvinil Kalouska Faltýnek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si rýpnul do Babišovy nepřítomnosti.

„Možná když se sníží počet poslanců na 101, tak byste taky mohli navrhnout, že by Sněmovna mohla zasednout, když má pan Babiš čas a může přijet,“ poznamenal.

Babiš na jednání nepřišel

Babiš ke své nepřítomnosti uvedl, že je pro něj důležitější program, který má na výjezdu v Českých Budějovicích.

„Nestihnu přijet. Chtěl jsem, aby se projednávání bodu posunulo na pátou, to nechtěli. Pan Kalousek tvrdí, že mě k tomu nepotřebuje, potom mě obviňuje, že pohrdám Sněmovnou,“ řekl Babiš.

„Dvacet let tady Kalousek dělá podvody, tak to zkuste jednou napsat. Já žádné podvody nedělám. Jsou to všechno výmysly, pan Kalousek tomu ani nerozumí,“ dodal.

(pel)