Lidé protestovali na Václavském náměstí za czexit a za zbraně. Nelíbí se jim nová směrnice EU, která omezuje držení zbraní.

Za odchod z Evropské unie (czexit) a proti omezení držení zbraní se protestovalo na pražském Václaváku. Myslivci, majitelé zbraní, sportovní střelci nebo příslušníci ozbrojených složek demonstrovali na Václavském náměstí proti směrnici Evropské unie, která omezuje držení zbraní. Protestující skandovali: „Neberte nám zbraně. Dali jsme si na ně!“ nebo „Czexit!“. Fotili se také v rakvi, čímž vyjadřovali, že se cítí evropskou směrnicí pohřbeni.

Manifestaci zahájili myslivci troubením na trubky. Účastníci přednášeli projevy z dovezeného posedu a podepisovali petici proti regulaci zbraní.

Demonstranti měli v rukou transparenty s nápisy jako „Zakažte radikalismus, ne zbraně“, „EU směrnice nás pohřbívá“ nebo odkazy na odzbrojení v roce 1938.

Řečníci se shodli na tom, že směrnice EU omezením legálních držitelů zbraní nezkomplikuje život teroristům a organizovanému zločinu. Podle nich naopak přísný český zákon o zbraních by měl být příkladem pro ostatní země.

Kapitán ve výslužbě Jiří Kunc prohlásil, že v sázce je svoboda.

„Dnes to jsou zbraně, zítra zakáží kapesní nože. Ať z nás nedělají blbce, že je to kvůli boji proti terorismu. Bruselské elity se ve skutečnosti začaly bát vlastních občanů,“ řekl.

Po proslovech se průvod demonstrantů z Václavského náměstí vydal k sídlu zastoupení Evropské komise v Jungmannově ulici, kde účastníci zazpívali českou národní hymnu, ale také písně Ach synku, synku a Škoda lásky.

Poté se protestující vydali zpět na Václavské náměstí, kde se fotili v rakvi. Vyjadřovali tím, že se cítí evropskou směrnicí „pohřbeni“.

Držení zbraní v Česku omezeno

Evropský parlament schválil směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které měla Česká republika výhrady.

Směrnice zakazuje držení a nabývání některých typů zbraní – samonabíjecích, vzniklých přeměnou z automatických, dlouhých zbraní v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistole v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 20 ran či dlouhé zbraně se sklopnou pažbou o celkové délce do 60 cm.

Nelegální se stanou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu, a lze je proto snadno ukrýt. Registrace se bude týkat i zbraní upravených jen pro slepé náboje, například pro divadlo či film, které se dosud mohly v některých zemích kupovat volně.

Komentář: Pokus EU o „regulaci terorismu“ zákazem zbraní je snahou oslabit původní obyvatelstvo

Držení zbraní v Česku omezeno: europoslanci schválili novou směrnici o střelných zbraních

(pel)