Evropský parlament schválil zbraňovou směrnici, která omezí držení zbraní. Česku se návrh nelíbí a vymýšlí cesty, jak nařízení obejít.

Držení střelných zbraní v Česku je nově omezeno. Evropský parlament schválil směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které měla Česká republika výhrady. Nová směrnice omezí držení některých střelných zbraní. S návrhem přišla Evropská komise na konci roku 2015 v reakci na teroristické útoky v Paříži.   

O pozměňovacích návrzích, předložených europoslankyní Ditou Charanzovou jménem liberálů, se ani nehlasovalo. Charanzová označila přijetí dokumentu za „promarněnou šanci“. Domnívá se však, že ještě bude možné využít výjimek – po vstupu směrnice v platnost totiž budou mít členské státy 15 měsíců na to, aby ji zapracovaly do vlastních zákonů a předpisů.

Podle českých politiků je směrnice nepovedená, protože zkomplikuje život sportovním střelcům a majitelům legálně držených zbraní obecně.

„Dopad na legální držitele zbraní bude velice výrazný. Navíc se nedomníváme, že zabrání teroristickým útokům –ty nejsou prováděny legálními zbraněmi,” zkritizoval směrnici europoslanec Jiří Pospíšil.

Proti omezení vystoupil i Petr Mach

„Jste posedlí regulací. Dnes regulujte zbraně a klece pro králíky, zítra budete regulovat třeba internet. Pohár trpělivosti přetekl a má země už toho má dost,” řekl Petr Mach na plénu Evropského parlamentu.

Podle Macha směrnice omezí možnost držet zbraně legálně, ale neodradí od získávání ilegálních zbraní zločince.

„Naopak ztíží lidem bránit se takovým útokům. Existence legálně držených a tedy řádně registrovaných zbraní mezi lidmi zvyšuje ochranu společnosti jako celku. Navíc směrnice může znamenat nucené odevzdávání a vyvlastňování některých dosud legálně držených zbraní v České republice a zasáhne tak do vlastnických práv lidí,“ vysvětlil.

Zákaz se vztahuje i na repliky a historické zbraně

Směrnice zakazuje držení a nabývání některých typů zbraní – samonabíjecích, vzniklých přeměnou z automatických, dlouhých zbraní v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistole v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 20 ran či dlouhé zbraně se sklopnou pažbou o celkové délce do 60 cm.

Nelegální se stanou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu, a lze je proto snadno ukrýt. Registrace se bude týkat i zbraní upravených jen pro slepé náboje, například pro divadlo či film, které se dosud mohly v některých zemích kupovat volně.

Repliky historických zbraní, které dosud mohli lidé bez nutnosti zbrojního průkazu a bez registrace mít lidé třeba zavěšené na zdi, budou muset být uloženy v trezoru, zaregistrovány na policii a majitelé si k nim budou muset také pořizovat zbrojní průkaz.

Chovanec chce pomocnou armádu z ozbrojených občanů

Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prosazuje ústavní změnu, která podmínky pro užití zbraně uvolňuje. Chce tak lidem umožnit obranu proti teroristům například při útocích, k jakým došlo v minulém roce v Nice a v Berlíně. Útočníci v obou případech najížděli do davu lidí nákladními automobily.

„Vycházíme z toho, že ochrana zejména takzvaných měkkých cílů nemůže být nikdy plně zajištěna bezpečnostními kapacitami státu, které nemohou být v permanentním dosahu kdykoliv a kdekoliv, kde se vyskytují lidé,“ napsalo ministerstvo v důvodové zprávě.

Proto chce majitelům legálně držených střelných zbraní umožnit, aby v těchto případech zasáhli oni.

Občané mají dnes právo držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot. Nově by se mohli „podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky“. Novela ústavního zákona je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

Jen v Česku vlastní nyní zbrojní průkaz asi 300 tisíc lidí. Úřady loni registrovaly více než 800 tisíc zbraní všech kategorií.

Chystají se protesty

Myslivci, ale i spolky držitelů zbraní nebo sportovní střelci ve středu chystají proti směrnici protest v Praze na Václavském náměstí.

„Očekáváme tisíce účastníků v reflexních vestách, s transparenty či lesnicemi. Pokojný pochod se z Václavského náměstí vydá k sídlu zastoupení Evropské komise v Jungmannově ulici,“ konstatoval jeden z pořadatelů Bohumil Straka (TOP 09) z Českomoravské myslivecké jednoty.

Už předtím odpůrci regulace zbraní sepsali protestní petici, která má nyní zhruba 50 tisíc podpisů.

(pel)