NASA chce poslat lidi k Marsu nejpozději v roce 2033. Elektromobilový magnát Musk plánuje odlet svých astronautů na Mars již v roce 2024. (Ilustrační foto: Rover Curiosity na Marsu; NASA)

Americká NASA chce poslat kosmonauty k planetě Mars nejpozději v roce 2033. Vyplynulo to z přijatého zákona, ve kterém americká Sněmovna reprezentantů schválila priority NASA při dobývání kosmu. Je možné, že americká vládní agentura nebude na Marsu jako první. Muskova SpaceX chce s lidskou posádkou odstartovat k Marsu už v roce 2024.

Podle plánů Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) by její kosmonauti měli odletět na Mars nejpozději v roce 2033.

Obě komory amerického Kongresu schválily zákon, který umožní upravit priority NASA. Zákon nyní musí schválit americký prezident Donald Trump.

Kongres schválil pro NASA rozpočet ve výši 19,5 miliardy dolarů (500 miliard Kč), což je zhruba půl procenta amerického federálního rozpočtu.

NASA připravuje detailní plán, na jehož konci by mělo být přistání lidí na Marsu. Posádka této vládní agentury by se k Rudé planetě měla vydat do roku 2033.

K tomu by měla využít obří raketu Space Launch System (SLS), kterou začala vyvíjet už za prezidenta Baracka Obamy. Raketa SLS by měla nést modul Orion, jež NASA vyvíjí pro dlouhé lety s lidskou posádkou.

Bezpilotní let by se měl uskutečnit už v roce 2018. První pilotovaný let by se mohl konat v roce 2021. Orion by měl nejdříve podniknout misi na Měsíc.

Nelze vyloučit, že americkou vládní agenturu NASA v dobývání Marsu předstihne soukromá firma SpaceX. Její šéf Elon Musk nedávno upřesnil, že plánuje vyslat astronauty k Marsu již v roce 2024.

Ještě mnohem ambicióznější plány v dobývání Marsu měl projekt Mars One. Ten však aktuálně plánuje odlet své první lidské posádky k Marsu na rok 2031.

(sfr)

Elektrický magnát Musk chce již příští rok dopravit 2 soukromé astronauty k Měsíci

Musk šokoval: Chce začít kolonizovat Mars v roce 2022 a dostat na Rudou planetu milion lidí