Podle kosmického podnikatele Elona Muska by do roku 2060 mohl na Marsu žít až 1 milion lidí.

Elon Musk opět šokoval. Na astronautickém kongresu v Mexiku oznámil plán, podle kterého by lidstvo mělo začít kolonizovat planetu Mars již v roce 2022. Podle Muska, zakladatele kosmické firmy SpaceX, by kolem roku 2060 mohl žít na Marsu až 1 milion lidí.

Musk dříve zahájení kolonizace Rudé planety plánoval na rok 2025. Nyní však přišel s ještě ambicióznější vizí, podle které začne kolonizace již v roce 2022.

„Mars můžeme dosáhnout ještě za našich životů,“ uvedl.

Průměrnou vzdálenost Země od Marsu, 128 milionů kilometrů, chce Musk překonat pomocí rakety dlouhé jako 2 Boeingy 747. Nové výkonné motory by prý umožnily urazit cestu namísto dosavadních šesti až devíti měsíců za něco málo přes tři měsíce.

space-x-mars-raketa-orez-mala

Muskův SpaceX by chtěl na Mars létat každých 26 měsíců, tzn. vždy v době nejpříhodnějšího postavení Marsu vůči Zemi.

Rok 2022 však ještě neznamená let lidí na Mars. Lidskou posádku chtěl Musk poslat na Mars v roce 2024. Nyní ale připustil, že tento termín je příliš optimistický.

Stále však počítá s tím, že by první moduly mohly dopravovat na Mars vždy až 100 lidí najednou.

Musk kalkuluje s náklady ve výši 10 miliard dolarů (240 mld. Kč) na jednu osobu. K jejich snížení by však mohlo dojít pomocí znovupoužitelných modulů.

K financování chce využít i tzv. crowdfundingu a to prostřednictvím služby Kickstarter. Tam by prý mohli podpořit svoji vlastní cestu na Mars i možní budoucí kolonizátoři.

Miliardář Musk je však odhodlán do projektu vložit i vlastní prostředky. (sfr)