Soukromý výrobce elektromobilů Elon Musk chce již v roce 2018 vyslat na cestu kolem Měsíce dvě osoby. K Měsíci je dopraví loď Dragon. (Koláž: BYZNYS NOVINY)

Lidé se vracejí na Měsíc. Nedopraví je tam však státní agentura NASA, nýbrž soukromý podnikatel Elon Musk. Jeho společnost SpaceX plánuje již v roce 2018 vyslat k Měsíci dvě osoby. Musk oznámil, že jeho raketa Dragon v příštím roce uskuteční let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali.

Výrobce elektromobilů a vesmírný podnikatel Elon Musk však zatím neprozradil identitu svých prvních měsíčních kosmonautů, ani cenu, jakou za výlet k Měsíci tito dobrodruhové zaplatili.

Dvojice astronautů, kteří se navzájem znají, si u Muskovy společnosti Space X objednali týdenní cestu do blízkosti Měsíce. Oba již údajně zaplatili „významnou“ zálohu, informoval Musk.

Člověk poprvé vstoupil na Měsíc v roce 1969 (Američan Neil Armstrong). Naposled pak v roce 1972 (Američan s českými kořeny Eugene Cernan).

Muskovy kosmonauty donese k Měsíci vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon.

Let by se měl odehrát ke konci příštího roku, jen zhruba šest měsíců poté, co SpaceX poprvé dopraví astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Dvojice astronautů uletí zhruba 480 tisíc až 640 tisíc kilometrů. Po návratu k Zemi přistane kosmická kabina na zatím neupřesněném místě pomocí padáku.

„Podle mě do toho jdou s otevřeným hledím a vědí, že tu existuje určité riziko,“ řekl Musk.

Oba odvážní „měsíčňani“ před letem podstoupí intenzivní přípravu, která začne už letos.

Nosná raketa Falcon Heavy, která vynese loď Dragoun ze Země, bude podle SpaceX jednou z nejvýkonnějších nosných raket v historii. Startovat bude z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Směr Mars

Cesty k Měsíci a další plánované soukromé mise k ISS jsou podle Muska významnou součástí příprav na vyslání lidských posádek k Marsu.

Musk nyní upřesnil, že počítá s vysláním astronautů k Marsu v roce 2024. Pokud by se mu tento fantastický plán povedl, podstatně by předběhl státní agenturu Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), která plánuje misi na Mars nejdříve na rok 2030.

Kolonizace v září

Musk svým posledním oznámením Marsovských plánů navázal na svůj původní záměr, který oznámil v září 2016.

Tehdy Musk šokoval vyhlášením plánu, podle kterého chtěl začít kolonizaci Marsu v roce 2022 s vizí dopravit na Rudou planetu až 1 milion lidí do roku 2060.

Ještě před tím Musk zahájení kolonizace Rudé planety plánoval na rok 2025.

Muskův SpaceX by chtěl na Mars létat každých 26 měsíců, tzn. vždy v době nejpříhodnějšího postavení Marsu vůči Zemi.
Rok 2022 však ještě neznamená let lidí na Mars. Lidskou posádku chtěl Musk poslat na Mars v roce 2024. Připustil ale, že tento termín je příliš optimistický.

Informoval, že by první moduly mohly dopravovat na Mars vždy až 100 lidí najednou. Musk kalkuluje s náklady ve výši 10 miliard dolarů (240 mld. Kč) na jednu osobu. K jejich snížení by však mohlo dojít pomocí znovupoužitelných modulů. (sfr)

Více o cestě na Mars čtěte ZDE:
Musk šokoval: Chce začít kolonizovat Mars v roce 2022 a dostat na Rudou planetu milion lidí