Od příštího roku budou děti na českých školách dostávat neochucené mléko, ovoce a zeleninu zdarma. Na školní mléko a ovoce chce ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) dát téměř 1 miliardu korun z peněz daňových poplatníků.

Děti v českých školách budou od příštího roku dostávat mléko, ovoce a zeleninu „zadarmo“. Zaplatí to v podstatě však zase i jejich rodiče. Až 670 milionů korun na program „Mléko do škol“ totiž poputuje z kapes daňových poplatníků. Dalších 270 milionů korun chce dát ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na školní ovoce a zeleninu. Celkově tak školní mléko a ovoce mohou daňové poplatníky vyjít téměř na 1 miliardu korun. 

Děti budou dostávat mléko a neochucené mléčné výrobky ve školách od příštího školního roku zdarma, za ochucené budou rodiče připlácet. Stát dá na rozšíření programu až 670 milionů korun. V letošním školním roce stát přispěl 47 miliony korun, suma se tak zvedne až na čtrnáctinásobek.

Zvýší se také podpora na školní dotované ovoce a zeleninu. Z národního rozpočtu na něj šlo v letošním školním roce 75 milionů korun, v příštím by mělo jít až 260 milionů korun. Program s ovocem se rozšíří na žáky druhého stupně základních škol, naopak se z něj vyjmou mateřské školy.

Návrh nařízení musí ještě schválit vláda. Rozhodovat o něm bude ve středu. Na dotované produkty se podle Jurečky nebude vztahovat takzvaná pamlsková vyhláška, protože nepůjde o prodej ve školních bufetech.

Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v Česku funguje od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, má vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

(pel)