Americký prezident Donald Trump podepsal nový protipřistěhovalecký dekret, který na 90 dní zakazuje vstup do Spojených států občanům šesti zemí.

Americký prezident Donald Trump podepsal nový protiimigrační dekret. Oproti lednové verzi ze seznamu sedmi „zakázaných zemí“ vyškrtl Irák. Nový výnos zakazuje na 90 dní občanům Íránu, Jemenu, Somálska, Súdánu a Sýrie vstup do Spojených států. Zákaz se týká jen žadatelů o nová víza, držitelé platných víz budou moci nadále do USA cestovat. 

Proti původnímu dekretu, který americké soudy v únoru zablokovaly, dostali rovněž výjimku držitelé trvalých pracovních povolení známých jako zelené karty. Únorový zákaz vstupu do USA se týkal i občanů Iráku, kteří v novém nařízení uvedeni nejsou.

Podle médií je důvodem vyškrtnutí Bagdádu jeho klíčová role v boji proti teroristické organizaci Islámský stát.

„Irák je významným spojencem v boji proti ISIS,“ zdůvodnil změnu ministr zahraničí Rex Tillerson, který použil jednu ze zkratek teroristické organizace Islámský stát.

Americké úřady podle něho zajistí spolu s iráckou vládou opatření, která zabrání cestovat do USA „lidem s kriminálními či teroristickými úmysly“.

Změna se bude týkat i syrských uprchlíků, na jejichž přijímání původní dekret uvalil časově neomezené embargo. Nově mají americké úřady k syrským běžencům přistupovat jako ke všem ostatním uprchlíkům, na které se bude vztahovat 120denní pozastavení azylových a uprchlických programů.

Cílem opatření je podle Trumpa snaha snížit bezpečnostní riziko.

„Drtivá většina odsouzených po 11. září za terorismus a s ním spojené zločiny, pocházela z vnějšku naší země,“ řekl americký prezident.

Komentář: Šokující analýza proti Trumpovi: Nelegální migranti spáchali v USA za 40 let jen 1 vraždu

(pel)