Přebytek státního rozpočtu ČR meziročně spadl o 24 miliard korun. Může za to EU, která Česku omezila přísun peněz.

Státní pokladně ČR chybí finance. Může za to Evropská unie (EU), která Česku v letošním roce razantně snížila příliv peněz. To se negativně projevilo i na únorovém přebytku rozpočtu, který se meziročně propadl o 24 miliard korun.

Přebytek státního rozpočtu za první dva měsíce letošního roku činí 3,7 miliardy korun. Loni ke konci února byl rozpočet v přebytku 27,7 miliardy korun.

Důvodem meziročního poklesu je menší množství peněz přijatých z EU, uvedlo ministerstvo financí. Tento příjem klesl meziročně o 39,8 miliardy korun. Především v první polovině loňského roku byly uhrazeny relativně vysoké objemy peněz z EU.

Když se příjmy i výdaje očistí o evropské peníze, byl rozpočet letos ke konci února ve schodku 4 miliardy korun, zatímco v případě loňského února byl schodek 12,8 miliardy korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu činily za první dva měsíce 197,2 miliardy korun. Celkové výdaje 193,5 miliardy korun.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Ke konci února na ně z rozpočtu šlo 86,9 miliardy korun, meziročně o 4,8 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 530,5 miliardy korun.

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun. V loňském roce se plánoval schodek 70 miliard, ale nakonec skončil rozpočet přebytkem 61,8 miliardy korun.

(pel)