Druhá fáze elektronické evidence tržeb (EET) likviduje malé podnikatele.

Babišova EET likviduje malé podnikatele. Některé firmy musely kvůli elektronické evidenci tržeb ukončit své podnikání. Prodej suvenýrů ruší i některá turistická centra v České republice,

Větší turistická a informační centra na jižní Moravě se zapojila do EET, přestože jim to zákon nenařizuje, jsou-li zřizovaná obcemi.

Některá infocentra ale už dříve komisní prodej postupně utlumila, například v Mikulově. Některá jej ke smůle drobných lokálních výrobců úplně zrušila. Ve Velkých Pavlovicích nabízeli mandle z mandloňových sadů v Hustopečích.

„Bohužel si prodejce musí najít jiný prodejní kanál. Komisní prodej tvořil jen zlomek tržeb a do budoucna o něm neuvažujeme,“ řekla tamní tajemnice Jitka Krátká.

Kvůli zvedení EET musely svou činnost ukončit i některé malé firmy a podniky. To je případ třeba second handu a galanterie na náměstí v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku.

Ukončení podnikání v městečku s třemi tisíci obyvateli zvažovala i Jiřina Sppaertsová, která má na náměstí obchod s dárkovým zbožím. Nakonec ale pokračuje dál, i když musela do elektronické pokladny investovat 11 tisíc korun. Teď jí budou chybět na nákup nového zboží.

„Zdražovat se ale nechystám, už by to bylo neprodejné,“ řekla.

Náklady na pořízení pokladen jsou příliš vysoké

Jiné obchody zavřeli jejich majitelé pro to, že vzhledem ke svému věku se už nechtěli učit novým věcem anebo náklady na pořízení nové pokladny byly příliš vysoké.

„Měli jsme veliké investice, za tři pokladny jsme dali kolem 50 tisíce korun, k tomu budou ještě paušály za internetové připojení a další náklady,“ řekla majitelka cukrárny, restaurace a prodejny s potravinymi Jarmila Košková.

Jen spotřeba pásek do pokladen je podle ní kvůli EET třikrát větší než dřív, navíc to už není obyčejný papír, a tak jsou náklady vyšší.

„Nebudeme si moci koupit jiné věci, které bychom chtěli, třeba novou lednici, která pro nás má větší přínos než nová pokladna,“ poznamenala majitelka.

Zvýšené náklady v souvislosti s EET se podle Koškové promítnou v růstu cen zboží v obchodech. Není to přitom o tom, že by se sama rozhodla kvůli EET sortiment zdražovat.

„Zdražuje se už v nákupech, máslo a mléčné výrobky zdražily, dostáváme dražší zboží už od velkoobchodníků, marži budeme mít stejnou,“ řekla Košková.

Více k tématu čtěte zde:

Polední výstražné stávky živnostníků proti EET se v Česku zúčastnily stovky podnikatelů

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí

Druhá vlna EET odstartovala. Ohrožuje nevidomé podnikatele, pokladny pro ně nejsou uzpůsobeny

(pel)