Druhá vlna EET dnes začala. Pro nevidomé obchodníky může být likvidační, registrační pokladny pro ně totiž nejsou přizpůsobeny.

Druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET) dnes odstartovala. Výrazné problémy zažívají lidé se zrakovým postižením. Registrační pokladny totiž nejsou technicky uzpůsobeny pro uživatele se zrakovým hendikepem. Nevidomí podnikatelé tak stojí před volbou, zda ukončit svou výdělečnou činnost, nebo ji dále provozovat, ale pod hrozbou vysokých sankcí. Na problém upozornila nezisková organizace Kafira.

„Od dubna se tak jejich jediným příjmem mohou stát sociální dávky. Zákon s výjimkou pro takto postižené osoby bohužel nepočítá,“ uvedl Radim Miklas, zástupce organizace Kafira.

„Za dobu své praxe jsem si vybudovala širokou klientelu a nyní hrozí, že o ni přijdu. Podnikání pro mě není primárně zdrojem příjmů, ale je to hlavně příležitost být v kontaktu s lidmi a mít důvod vyjít z domu,” uvedla Jitka Michalská, která pět let provozuje rehabilitační masáže v Karviné.

„Vůbec si nedokážu představit, jak dále v podnikání pokračovat, aniž bych porušovala zákon,“ dodala.

Dotykové pokladny hendikepovaní nemohou používat

Použití registrační pokladen EET, které nejsou vybaveny Braillovým písmem ani hlasovým výstupem a ovládají se pouze dotykem, je podle zástupce Kafiry Radima Miklase pro lidi s těžkým zrakovým postižením nemožné.

„V podstatě likvidační je pro nevidomé podnikatele i termín, od kterého platí povinnost pokladny používat,” sdělil Miklas.

„Je možné, že potřebná aplikace se na trhu časem objeví. Ovšem jedná se o technologii velmi nákladnou a navíc zaškolení uživatelů k používání takto upravené pokladny je časově značně náročné,“ dodal.

Desítky tisíc podnikatelů není zaregistrováno

Firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu musí od středy 1. března začít evidovat tržby. Podle vyjádření a údajů Finanční správy mělo v úterý vyzvednuté autentizační údaje 113 tisíc podnikatelů. Správa přitom tento týden snížila odhad, kolika podnikatelů se nová vlna EET týká. Původně odhadovala až 250 tisíc, nový odhad ale neuvedla.

Do další vlny evidence tržeb nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu.

Elektronická evidence tržeb povinně začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po obchodnících budou následovat další obory podnikání. Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Více k tématu čtěte zde:

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí

Podnikatelé na EET kašlou. Více jak polovina obchodníků se nepřihlásila

(pel)