Druhá vlna EET startuje za dva dny, většina obchodníků ale připravena není.

Přestože druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET) startuje za dva dny, většina podnikatelů na systém kašle. Z celkového počtu 250 tisíc obchodníků se zatím do systému přihlásila méně než polovina.

Autentizační údaje pro portál správce daně si do neděle vyzvedlo 106 500 maloobchodníků a velkoobchodníků z celkového čtvrt milionu. Přibližně 145 000 obchodníků tak nechává zavedení EET na poslední chvíli, ačkoliv finanční správa na podnikatele dlouhodobě apeluje, aby nemeškali, a finanční úřady od půlky února prodloužily své úřední hodiny.

Finanční správa již dříve uvedla, že u druhé vlny nebude její přístup tak benevolentní jako u první vlny.

„Hájení bylo v prosinci a v lednu, a teď už musí evidovat všichni. Je to zákon,“ potvrdil ministr financí Andrej Babiš.

Podle prodejců pokladních systémů je na vině neznalost podnikatelů a skutečnost, že měla finanční správa vydat zpřesňující pravidla až příliš pozdě.

„Je až neuvěřitelné, že se to děje znovu – identický scénář jako týden před první fází. Ze strany finanční správy po celou dobu slyšíme apely na podnikatele, aby přípravu na EET řešili včas. O to ironičtější je, že směrem k vývojářům tato instituce vydá zpřesňující pravidla až těsně před startem druhé fáze,“ řekl Michal Wantulok z firmy Dotykačka.

Finanční správa se brání tím, že dokument nemění dříve nastavená pravidla, pouze ukazuje na konkrétních příkladech, jak mají být tato pravidla aplikována.

„Správa chtěla pomoci těm, kterým nebyly některé detaily jasné, a jak lépe to vysvětlit než na příkladech,“ sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„V praxi se často setkáváme s podnikateli, kteří si myslí, že objednání pokladního systému zahrnuje nejenom samotnou instalaci, ale právě i vyzvednutí autentizačních údajů. Když přijede technik pokladnu nainstalovat, bývají podnikatelé velmi překvapeni, že tomu tak není,“ uvedl ředitel společnosti Bizerba Martin Dvořák.

Hodně živnostníků ukončí činnost

Mnozí živnostníci, stejně jako tomu bylo u restauratérů, nyní přemýšlí o tom, že kvůli nutnosti pořízení pokladny skončí. Příkladem může být Alexan Mirzojan, který na jedné z brněnských tržnic prodává ovoce a zeleninu.

„Nové pokladny nejsou určeny na venkovní použití, a my jsme přitom závislí na počasí, na větru, dešti,“ okomentoval.

Na limity narážejí pokladny také u netypické skupiny handicapovaných živnostníků. Například Jitka Michalská, která se v Karviné živí jako masérka, prakticky nevidí – a kvůli tomu nemůže standardní pokladny ovládat.

Takové zařízení, které by poskytovalo zpětnou vazbu hmatem a sluchem zároveň, ale není na trhu a Michalská musí doufat, že se situace do dvanácti měsíců, kdy se na ni povinnost hlášení začne vztahovat, změní.

„Jinak by to znamenalo zavření živnosti, což je pro mě nepředstavitelné,“ dodala.

Elektronická evidence tržeb začne od března platit pro všechny obchody bez ohledu na velikost či výši tržeb. Týká se i nákupů v internetových obchodech placených kartou, naopak dobírka v nejčastěji používané formě má výjimku.

(pel)