EET okradla lidi o hodiny času. Obchodní řetězce měly problémy s nastavením pokladen a tvořily se tak dlouhé, hodinové fronty. (Foto: FB Lidl)

Babišova elektronická evidence tržeb (EET) okradla lidi o hodiny času. V největších českých obchodních řetězcích se v posledních dnech tvořily dlouhé, až hodinové fronty. Zákazníci se tak museli obrnit trpělivostí. Obchody měly problémy s nastavením pokladen a platební terminály na karty nefungovaly.

Během pondělního odpoledne a večera se v řetězci Lidl tvořily fronty na pokladnách. Čekalo se, až z nich vyjedou účtenky se speciálním FIK kódem, který je spojen s elektronickou evidencí tržeb.

„Zřejmě v souvislosti s EET se poslední dny tvoří strašné fronty. Co s tím budete dělat? Přesvědčíte aspoň lidi, aby toho miliardáře už nevolili?“ stěžoval si na facebooku řetězce zákazník Martin.

Podobných zkušeností z posledních dnů jsou na sociální síti desítky.

„V libereckém Lidlu včera nebrali karty, zřejmě kvůli zavedení EET. Dlouho jsem nezažil, že by jelo všech pět kas najednou,“ napsal návštěvník Jan, podle kterého jen samotné vyjetí účtenky z kasy trvalo řádově deset sekund.

Podle mluvčí diskontního řetězce Zuzany Holé to bylo tím, že Lidl připojoval pokladny do EET a ladil své systémy.

„Měli jsme chybu v nastavení našeho pokladního systému a tím došlo ke zpomalení pokladen. Během večera byla závada odstraněna a od rána vše funguje v pořádku,“ uvedla Holá.

Podle ní šlo o problém na straně řetězce, nikoliv finanční správy.

Lidl spustil EET ve většině svých 232 prodejen už koncem minulého týdne, včera na evidenci najel i zbytek prodejen.

Rychlost odezvy ze strany finanční správy, kam se účtenky z prodejen elektronicky přes internet posílají a odkud přichází FIK kód, byla včera podle serveru HlídačEET.cz maximálně třetinu sekundy.

Podobně testují už několik dní EET i další řetězce. Potíže hlásil už minulý týden při zapojení EET i řetězec Albert.

„První zkušenosti z již připojených obchodů ukazují, že odezva systému ministerstva financí může trvat zejména v nákupní špičce déle,“ sdělil mluvčí společnosti Ahold Jiří Mareček.

(pel)