Igelitky zdarma zřejmě v obchodech končí. Poslanci zpoplatnili všechny plastové tašky, i v obchodech s oblečením.

Unijní zákaz igelitek v Česku je definitivní. Od příštího roku už lidé v obchodech nedostanou igelitky zdarma. Poslanci nově zpoplatnili všechny plastové tašky, i ty v obchodech s oblečením. Bezplatné by měly zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo, zeleninu či masné výrobky.

Ačkoli všechny velké řetězce v Česku už benefit pro zákazníky ve formě tašky zdarma zrušily, poslanci schválili novelu zákona o obalech až nyní. Se souhlasem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zpoplatnila sněmovna všechny plastové tašky bez ohledu na tloušťku jejich stěn.

Vládní předloha původně měla v souladu s unijní směrnicí zpoplatnit jen lehké tašky vzhledem k tomu, že silnější tašky většina obchodníků sama zpoplatňuje.

Norma má v návaznosti na předpisy Evropské unie omezit objem plastového odpadu. Zákon teď ještě musí projednat a schválit Senát a podepsat prezident.

Už teď se ve velkých obchodních řetězcích lehké plastové tašky prodávají minimálně za korunu. V některých obchodech s textilem či obuví se však zboží stále do běžných plastových tašek dává bezplatně.

Cena tašky nebude zákonem stanovena, podle Brabce si ji obchodníci určí sami. Pokud by zákon nebyl přijat včas, mohlo by Česko od EU vyfasovat pokutu ve výši minimálně 54 milionů korun.

V České republice se pohybuje spotřeba všech plastových tašek, tedy včetně silnostěnných i tenkých sáčků, kolem 300 kusů na osobu a rok. Cílem je trvale snížit jejich roční spotřebu do konce roku 2019 na 90 kusů na osobu a do konce roku 2025 na 40 kusů.

Poslanci také mírně upravili míru recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020. Recyklace by se měla zvýšit ze 60 na 70 procent a celkově se mělo využít 75 procent obalů.

(pel)