Maroko vydá ročně ze státní kasy 250 milionů eur (asi 6,8 miliard korun), aby zabránilo invazi tisíců uprchlíků do Evropy.

Maroko vytáhlo do boje s migranty. Ročně chce vydávat ze státní pokladny 250 milionů eur (asi 6,8 miliard korun), aby zmařilo pokusy tisíců agresivních migrantů dostat se do Evropy. Země se dlouhodobě potýká s invazi uprchlíků, kteří útokem berou hranice španělské enklávy Ceuta a Melilla v severní Africe. Běžence neodradí ani vysoké ploty s ostnatými dráty.

Španělské enklávy Ceuta a Melilla se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Před migranty je mají chránit šest až sedm metrů vysoké a v některých místech až třířadé ploty s ostnatým nebo žiletkovým plotem.

Od roku 2014 bylo v této oblasti zmařeno 40 tisíc nelegálních pokusů o překonání hranic. Hraniční plot hlídá denně až 23 tisíc agentů, přesto se z Maroka na půdu Evropské unie dostaly už tisíce uprchlíků.

Běženci neponechávají nic náhodě. Zkoušejí to buď přes plot, nebo plavou podél pobřeží, případně se schovávají do vozů mířících do Ceuty. Na ostnaté ploty se vyzbrojují nůžkami na plech a palicemi.

V minulém týdnu se tímto způsobem dostalo na španělské území přibližně 500 migrantů z Afriky. Dalších 360 uprchlíků proniklo do Španělska v pondělí časně ráno.

Nyní je v Ceutě více než 1 400 migrantů čekajících na vyřízení žádostí o azyl. Jsou ubytováni v táboře s kapacitou pro více než 500 osob.

Od prosince jde o další z řady pokusů migrantů převážně ze subsaharské Afriky dostat se do Evropské unie přes španělská území na severu Afriky. Do Ceuty se během Nového roku snažilo dostat asi 1100 běženců, naprostou většinu z nich ale pořádkové síly vrátily zpět. Maroko si však opakovaně stěžuje, že jejich úsilí je jednostranné a nedočkává se žádné pomoci od Evropské unie.

Kromě Ceuty se migranti snaží do Evropy proniknout i přes další španělskou enklávu Melilla. Před dvěma týdny se to podařilo 18 lidem.

(pel)