Tisíce lidí čerpaly v loňském roce neoprávněně sociální dávky.

Tisíce lidí v loňském roce čerpaly neoprávněně sociální dávky. Kvůli získání dávek lidé často falšují doklady, fiktivně dělí rodiny, zatajují příjmy nebo nenahlásí nástup do zaměstnání. Úřad práce proto posílil kontroly v terénu, které se zaměřují na dlouhodobě nezaměstnané.

„Cílem šetření je získání informací o tom, zda buď trvá nárok na konkrétní dávku, výši a dobu výplaty, nebo naopak vznikl nárok,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

K neoprávněnému pobírání dochází hlavně v oblasti příspěvků na bydlení nebo živobytí. Po přezkoumání případů stát ušetřil téměř 50 milionů korun. Lidé, kterým byla dávka odebraná, se ale často hájí tím, že neměli správné informace nebo s nimi úřady dostatečně nekomunikovaly.

Řada lidí, která o dávky přišla, tvrdí, že neví proč. Někteří je přestali dostávat proto, že se neodhlásili z bývalého bydliště, čímž porušili pravidla. Jiní zase pracují načerno nebo na úřad práce vůbec nedorazí. Podobné problémy se svými klienty řeší Armáda spásy opakovaně.

S úřady práce více spolupracují i obce a městské obvody, především při vydávání souhlasů k doplatku na bydlení. V Brně, Opavě nebo Ostravě se společně snaží pomoci rodinám, které žijí v nevyhovujících bytech. Sami klienti ale někdy nechtějí situaci řešit, a o doplatek proto přicházejí.

V případě, že se prokáže, že člověk pobíral dávku neoprávněně, musí přeplatek vrátit. Pokud škoda přesáhne pět tisíc korun, přebírá případ policie. Strážníci také průběžně upozorňují na uživatele dávek, kteří hrají automaty nebo prodávají železný šrot.

(pel)