Kvůli EET už přišla kontrola k 3000 podnikatelům, na vesnicích chodí kontroloři častěji než ve městech.

Kontroloři elektronické evidence tržeb (EET) jsou schopni pro důkazy udělat cokoliv – hledají je dokonce i v odpadkovém koši. Od zahájení provozu si inspektoři došlápli na téměř 3 tisíce podnikatelů.

Finanční správa provedla od zahájení elektronické evidence tržeb 2951 kontrol, v jejichž rámci odhalila 367 porušení pravidel. Z toho 257 zjištění předali kontroloři do správního řízení.

Někteří kontroloři ani nepředstírají, že jsou běžnými hosty a jdou hned na věc. Vyzývají ke kontrole stovek účtenek nebo dokonce hledají důkazy v odpadkovém koši.

Například v hotýlku Kanec u Jeseníka inspektoři hned u vchodu ukázali legitimace a pustili se do práce. Kontrolovali vyvěšené „EET cedulky“ a vydání účtenky. Internet zrovna nešel, na horách se to v těchto místech kvůli větru stává často.

„Přestože jsme pro kontrolory nebyli schopni zaevidovanou účtenku vytisknout, nebyl to nakonec problém. Nezbylo než společně projít vyhozené účtenky z předchozích dní, na kterých evidenční kódy byly,“ popsala provozní Petra Foltýnová.

Podle Petra Filipce, provozního ředitele firmy Storyous, která dodává pokladny, je většina kontrol klidná. Cíleně jdou úředníci po těch, kteří zjevně neevidují, a jejich stopy vedou spíš do regionů a malých vesnic než do měst.

„Na města se z našeho pohledu zatím nezaměřují tak intenzivně,“ shrnul Filipec zkušenosti z desítek kontrol, které Finanční správa provedla u klientů Storyous.

Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500 000 korun nebo až uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

(pel)