Odcházející prezident Barack Obama obvinil Rusko z hackerských útoků a ovlivňování amerických prezidentských voleb.

Předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura tvrdí, že odcházející prezident Barack Obama ohrožoval mír a jeho Nobelova cena byla fraškou. Naráží tím na tvrzení amerických tajných služeb, které prý získaly po prezidentských volbách nezvratný důkaz o tom, že Rusko poskytlo elektronické dokumenty Demokratické strany portálu WikiLeaks. WikiLeaks informace následně zveřejnil, a tím prý ovlivnil volby v USA.

Materiál, který Moskva získala pomocí hackerského útoku, předala WikiLeaks prostřednictvím třetí strany. Podrobnosti o tom, jak se k důkazu američtí činitelé dostali, neuvedli z obav, aby nevyzradili metodu své práce.

Podle předsedy Svobody přímé demokracie Tomia Okamury se ze strany Obamy jedná jen o provokaci.

„Považuji kroky odcházejícího prezidenta USA Obamy za nebezpečné provokace, které zpochybňují regulérnost volby nového prezidenta Donalda Trumpa a ohrožují mezinárodní stabilitu a mír. Tvrzení o ruském ovlivňování prezidentských voleb v USA nebo deportace ruských diplomatů z USA ukazují v pravém světle skutečnou politiku, kterou administrativa prezidenta Obamy prováděla,“ uvedl Okamura.

Okamura zpochybnil také udělení Nobelovy ceny míru právě Obamovi, podle něj to byla jen politická fraška.

„V této souvislosti se ukazuje, že udělení Nobelovy ceny míru prezidentu Obamovi bylo politickou fraškou. Je nyní zřejmé, že Obamova administrativa a vláda byly přímým ohrožením svobody, demokracie a míru ve světě i v USA,“ doplnil Okamura.

Kauzou se bude zabývat senátní výbor

Americké tajné služby jsou o tom, že Rusko stojí za hackerským útokem, který uškodil demokratické kandidátce Hillary Clintonové před volbami, přesvědčeny již dávno. Zatím nemohly ale prokázat, jak Rusové postupovali dál.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange popřel, že by získané informace pocházely od ruské vlády. Nepopřel ale, že se k nim dostala jeho organizace přes zprostředkovatele.

Nastupující americký prezident Donald Trump stále zpochybňuje, že Rusko za hackerskými útoky stojí. Vítěz listopadových voleb opakovaně polemizuje s představiteli Ústřední zpravodajské služby (CIA), podle nichž se hackeři organizovaní ruskými rozvědkami pokoušeli ovlivnit volby v jeho prospěch.

Trump několikrát prohlásil, že pachatele nelze přesně vystopovat a že za útoky na počítače Demokratické strany mohl stát kdokoli. Chyba podle Trumpa spočívala v nedostatečném zabezpečení elektronické komunikace demokratů.

Kauzou se bude zabývat rovněž senátní výbor pro obranu, před nímž budou vypovídat čelní představitelé tajných služeb včetně jejich šéfa Jamese Clappera, ředitele Národní bezpečnostní agentury (NSA) Michaela Rogerse či náměstka ministra obrany pro tajné služby Marcela Lettrea.

(pel)