Hillary Clintonová zatajila mnoho finančních darů, které v době jejího působení v čele ministerstva zahraničí dostala nadace Clintonových od různých států světa.

Nadace manželů Clintonových dostala od Kataru 1 milion dolarů (24,5 milionu Kč) v době, kdy současná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová působila jako ministryně zahraničí ve Obamově vládě. Samotné ministerstvo o daru nevědělo, protože Clintonová tento dar zatajila. Katar částku 1 milion dolarů věnoval Billu Clintonovi k 65. narozeninám. 

Informace o utajeném daru od cizího státu pro manžele Clintonovi vyplynula z jednoho z uniklých e-mailů na WikiLeaks.

Představitelé Kataru se údajně pokoušeli setkat s bývalým prezidentem Billem Clintonem a šek na 1 milion dolarů mu osobně předat.

Clintonová před svým nástupem do funkce ministryně zahraničí ve vládě Baracka Obamy podepsala etické ujednání, kterým se v rámci transparentnosti zavázala informovat o každém novém příspěvku či navýšení darů od stávajících přispěvatelů své nadace.

Ministerstvo zahraničí USA se však o daru od Kataru nedozvědělo.

V době, kdy současná kandidátka demokratů Hillary Clintonová byla ministryní zahraničí USA věnovaly fondu Clintonových značné sumy vedle Kataru i další státy, jako Británie, Alžírsko a nejméně šest dalších.

Ani o těch nadace neinformovala ministerstvo. (sfr)