Vít Bárta měl Martinu Konvičkovi slíbit 60 milionů korun.

Hlavní představitel dnes už zaniklého hnutí Blok proti islámu Martin Konvička popsal na policejním výslechu důvody společné kandidatury Bloku proti islámu a parlamentní strany Úsvit v říjnových volbách. Za vším je podle něj exministr dopravy a bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta, který měl Konvičkovi za jeho aktivity slíbit 60 milionů korun.

Konvička během výslechu detailně popsal spory o peníze, které doprovázely spojení jeho iniciativy se stranou Úsvit – Národní koalice. Dění v dnes už zaniklém Bloku proti islámu policie nyní vyšetřuje.

Konvička mohl dle svých slov na spojení těchto dvou politických subjektů vydělat celých 60 milionů korun. Celý plán byl podle něj vytvořen bývalým předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou a podíl na něm měla také bývalá místopředsedkyně Bloku proti islámu Jana Volfová.

„Předestírali mi geniální plán na propojení mé občanské aktivity a osiřelých poslanců Okamurova Úsvitu. Jsou to neschopní blbci, budou dělat to, co si budeme přát, a ty na své aktivity získáš 60 milionů státních peněz,“ uvedl Konvička.

Policisté zatím v celém případu nikoho neobvinili. Slova Martina Konvičky ohledně Víta Bárty nicméně údajně potvrdilo i několik poslanců. Sám Bárta jeho slova odmítá komentovat.

Kočí a Škárka stáli Bártu křeslo ministra dopravy 

Bárta už v minulosti kvůli údajným úplatkům přišel o křeslo ministra dopravy. Případ se týkal situace v tehdy vládní straně Věci veřejné.

Bárta měl dát svým spolustraníkům – Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí – 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, že mu budou loajální a zároveň budou prosazovat jeho zájmy ve straně. Bárta se hájil tím, že oběma bývalým poslancům peníze jen půjčil. Soudy Bártu nakonec všech obvinění zprostily.

Po vypuknutí kauzy Bárta rezignoval na funkci ministra dopravy a ve Věcech veřejných nastal rozkol. Skupina poslanců kolem Bárty přišla o funkce a odešla z vládní koalice do opozice.

V parlamentních volbách v roce 2013 se Bárta jen těsně nedostal do Poslanecké sněmovny. Měl však poté vliv na některé poslance z hnutí Úsvit.

(pel)