Jižní Korea má plán na likvidaci severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Jižní Korea připustila, že má naplánovanou vraždu severokorejského vůdce Kim Čong-una. Rozkaz k jeho likvidaci provede v případě, že by jaderný program KLDR byl vyhodnocen jako hrozba.

Jakmile se k tomu bude schylovat, Soul prý vyšle do KLDR vlastní rakety, které zničí vojenská a průmyslová zařízení „v klíčových oblastech“ země.

„Ano, takový plán máme. Jižní Korea má přesné raketové systémy, zaměřené na zasažení klíčových cílů nepřítele, jakožto i likvidaci jeho vedení,“ uvedl jihokorejský ministr obrany Han Min-goo.

Vycvičení vojáci prý čekají, až bude zjevné, že se Severní Korea chystá na sousední zemi zaútočit jadernými zbraněmi.

„Korejský plán odvety a masivního potrestání“ počítá s tím, že by „každá čtvrť Pchjongjangu, a zejména ty, kde by se mohlo případně ukrývat severokorejské vedení, byly zcela zničeny balistickými raketami a vysoce explozivními granáty, jakmile se ukážou jakákoli znamení použití jaderné zbraně“.

O tom, že Jižní Korea připravuje plán likvidace diktátora sousední KLDR, se spekuluje dlouho; Soul to ale nikdy nepřiznal.

Jižní Korea však vůči diktátorskému režimu Kim Čong-una v poslední době přitvrzuje. Naposledy se na začátku září objevila v západních médiích informace o taktických plánech jihokorejské armády na „totální destrukci Pchjongjangu“.

Severní Korea na začátku září provedla už pátý jaderný test. Dosud nejsilnější výbuch způsobil zemětřesení o síle 5,3. Totalitní režim se světu také chlubí, že dokáže vyrobit vodíkovou bombu.

(pel)