Bývalý šéf Evropské komise by měl podle zaměstnanců EU přijít o tučnou penzi.

Potrestání někdejšího předsedy Evropské komise José Manuela Barrossa žádá petice evropských občanů. Podpisovou akci iniciovala skupina zaměstnanců evropských institucí. Barrosso podle nich zneuctil evropskou občanskou službu a Evropskou unii jako takovou.

Petice požaduje, aby se Barrossovým jednáním zabývala Evropská rada a následně i Soudní dvůr Evropské unie.

Pokud by se ukázalo, že Barrosso nerespektoval své povinnosti k EU jednat „čestně a uvážlivě“, měl by podle autorů přijít o rentu, na kterou má jako bývalý předseda komise nárok. Minimálně po dobu, kdy bude zaměstnancem Goldman Sachs.

Zaměstnanci evropských institucí jsou „znepokojeni odstrašujícím obrazem evropského projektu v očích svých rodin, přátel a sousedů,“ uvedli autoři petice.

Poslední kapkou pro ně bylo oznámení, že se Barrosso stane zaměstnancem investiční banky Goldman Sachs.

Autoři petice obvinili Goldman Sachs z podílu na finanční krizi, kromě toho jí vyčetli i, že je zapletena do řecké dluhové krize. Aby se bývalý předseda komise nechal zaměstnat takovou bankou je prý „morálně nezodpovědné“.

V nejhorším možném momentu Barrosso potěšil „eurofoby“, když se veřejně spojil s „neetickými finančními hodnotami, které Goldman Sachs ztělesňuje“.

Barrosso se stal poradcem a nevýkonným předsedou mezinárodní divize Goldman Sachs krátce po referendu o vystoupení Velké Británie z EU.

Goldman Sachs tak přímo reagovala na brexit. Barroso pracuje pro divizi Goldman Sachs International, která sídlí v Londýně.

José Manuel Barroso stál v čele Evropské komise v letech 2004 až 2014. V letech 2002 až 2004 byl premiérem Portugalska.

Před přestupem do sociální demokracie se angažoval v Portugalské komunistické straně pracujících – Revolučním hnutí strany proletariátu.

(bož)