Vnitro spustí od ledna odbor pro boj s dezinformacemi. (Foto: Milan Chovanec)

Ministerstvo vnitra od ledna 2017 spustí odbor proti dezinformacím. Útvar by měl zabraňovat šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy, data pak bude předávat policii, armádě a tajným službám. Hnutí SPD Tomia Okamury varovalo před cenzurou a nástupem totality.

Podle ministerstva vnitra je veřejné mínění v Česku pod tlakem dezinformačních operací cizích států.

„Je nutné, aby stát měl centrum, které bude komplexně monitorovat teroristické a hybridní hrozby i tzv. propagandu cizí moci,“uvedl šéf resortu Milan Chovanec .

„V poslední době zaznamenáváme zvýšený nárůst kriminality v kyberprostoru, která pomocí šíření nepravdivých informací ohrožuje stabilitu a bezpečnost české společnosti,“ řekl Chovanec.

Nový odbor by měl zabraňovat šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy. Data pak bude předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se navíc bude specializovat na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení.

„Musíme pravidla nastavit tak, aby lidé měli možnost nalézt pravdivou informaci v řádech minut nebo několika hodin,“ sdělil Chovanec.

Vnitro bude školit úředníky proti špionům a propagandě

Odbor proti dezinformacím je součástí nového Centra boje proti terorismu, které vzniklo v reakci na teroristické útoky v Evropě. Celkově by měl mít útvar okolo 30 zaměstnanců. Za úkol bude mít také otázku „odolnosti“ úředníků a úřadů proti dezinformacím. Státní zaměstnanci by měli být proškoleni, vydán bude i manuál.

Úřad ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem a tajnými službami připravuje systém školení pro úředníky, aby lépe čelili možným tlakům ze strany cizích států.

Školení jsou jedním z návrhů týmu, který se zabýval působením cizí moci v Česku. Podle vedoucí týmu Evy Romancovové jsou hlavními hrozbami v této oblasti Rusko, Čína a kvazistátní útvary jako tzv. Islámský stát.

„Vyvíjejí aktivity směřující k narušení důvěry v právní systém, k radikalizaci různých skupin,“ uvedla Romancovová.

Nebezpečná je podle zjištění auditu také koncentrace vlastnictví médií v rukou zahraničních, ale i českých subjektů. Za hrozbu skupina označuje také ovlivňování veřejného mínění internetovými projekty v češtině a slovenštině, které mají dezinformační povahu. Podle Romancovové jsou proti dezinformacím veřejnost, veřejná správa, ale i politická reprezentace málo odolné.

Okamura varoval před cenzurou

Tomio Okamura považuje zřízení odboru jako reakci na odmítání manipulací ze strany tak zvaných mainstreamových médií částí veřejnosti

„Zřízení nového odboru pro boj s dezinformacemi na ministerstvu vnitra považujeme za nebezpečný krok, který může vést k cenzuře nezávislých médií,“ uvedl Okamura.

Podle Okamury jsme na nejlepší cestě k politické totalitě.

„ Svoboda informací začíná být vykládána jako šíření dezinformací. Je velmi nebezpečné, že tento přístup přijímá Ministerstvo vnitra ČR a silové struktury NATO. Prožíváme období masové manipulace lidí tzv. mainstreamovými médii. Pokud ministerstvo vnitra chce potlačit odpor lidí k této manipulaci bojem s alternativními médii, jsme na nejlepší cestě k politické totalitě,“ doplnil.

(pel)