Invaze tisíců migrantů od běloruské hranice směrem do Polska a dál do Evropy pokračuje. (Ilustrační foto)

Invaze tisíců migrantů od běloruské hranice směrem do Polska a dál do Evropy pokračuje. Dvě velké skupiny nelegálních uprchlíků v noci překonaly část hraničního plotu. Německá kancléřka Angela Merkelová žádá, aby zakročil ruský prezident Vladimir Putin. 

„Části osob se povedlo hranici překročit. Všichni byli zadrženi,“ uvedl Michal Tokarczyk z pohraniční stráže podle televize TVN 24.

Zástupci pohraniční stráže pro reportéry rádia vypověděli, že některé utečence se podařilo okamžitě zastavit a vrátit za hranice, po dalších pátrala policie.

Mluvčí pohraničníků Katarzyna Zdanowiczová dodala, že v obou případech průniku byly ploty „proraženy násilím“.

Někteří z běženců se přitom hranici pokusili překročit již několikrát, ale polští vojáci je vrátili.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila „instrumentalizaci migrantů v podání běloruského režimu za nelidskou a nepřijatelnou“.

Kancléřka vyzvala v telefonátu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ve věci zakročil.

Kreml v dřívějším prohlášení připisoval vinu za současné dění Evropské unii, která se prý „zříká ideálů humanismu“ a snaží se „udusit“ Bělorusko plány na částečné uzavření hranice.

Nyní Moskva odmítl prohlášení polského premiéra Mateusze Morawieckiho, který Rusko obvinil z odpovědnosti za migrační krizi na bělorusko-polské hranici, jako nepřijatelné a nezodpovědné.

„Poslední útok ze strany běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který je vykonavatelem, ale má svého patrona, kterým je ruský prezident Vladimir Putin, ukazuje, jaké existuje odhodlání pro realizaci scénáře obnovy ruského impéria,“ prohlásil polský premiér.

Přes Bělorusko v posledních týdnech a měsících míří do Polska, Litvy a Lotyšska tisíce běženců, převážně z Blízkého východu, ačkoli se nejedná o tradiční tranzitní zemi.

Situace se nyní vyostřila, když k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů. Polsko se jim snaží zabránit v překonání hranice, na místě zasahovaly tisíce polských policistů a vojáků. (pel)

Do Polska se valí tisíce migrantů z Běloruska. Tusk žádá zapojení NATO

Polsko dalo zelenou stavbě zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem