Donald Tusk žádá zapojení NATO kvůli tisícům migrantům, kteří míří do Polska z Běloruska. (Ilustrační foto)

Do Polska se od běloruské hranice dál valí tisíce migrantů z Blízkého východu. Bývalý premiér, někdejší předseda Evropské rady a současný vůdce polské opozice Donald Tusk uvedl, že by vláda měla zvážit aktivaci čtvrtého článku smlouvy o Severoatlantické alianci.

„Možná tím nejdůležitějším je zvážit aktivaci článku čtyři smlouvy o NATO, pokud jsou naše hranice pod přímým fyzickým tlakem při zapojení Běloruska, a tím myslím běloruských státních sil,“ uvedl Tusk.

Čtvrtý článek počítá s konzultacemi mezi členskými státy, pokud některá ze členských zemích cítí, že je ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost.

Tusk zkritizoval současnou vládu vedenou konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) s tím, že „nikdo neví, co chce dělat“. To by podle Tuska mohlo vést ke zhoršení vztahů se členy východního křídla NATO.

K větší podpoře Varšavy vyzvaly pobaltské státy také Evropskou unii.

Polská pohraniční stráž naposled zabránila stovkám migrantů dostat se z Běloruska na polské území.

Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn dříve řekl, že začal největší pokus o hromadný násilný vstup na území Polska, a situaci označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou proti Polsku“.

Polsko, ale také Litva a Lotyšsko se nyní potýkají s přílivem migrantů z Běloruska. Všechny tři země kvůli situaci vyhlásily výjimečný stav.

V Polsku je nápor přistěhovalců tak velký, že dosud budovaný plot z žiletkového drátu není dostatečný. Uprchlíci se pod něj umí podkopat nebo ho přelézt za pomoci žebříku.

Situaci má vyřešit chystaná výstavba zdi vybavené kamerami a senzory za zhruba 1,62 miliardy zlotých (9 miliard korun).

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky do Evropy jako pomstu za sankce Západu. (pel)