Bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO) se prý pokusili uplatit 1,5 milionem korun, aby ovlivnil zakázku na mýtný systém. (Foto: Redakční koláž)

Exministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) tvrdí, že ho chtěli podplatit. Kremlíkovi mělo být nabídnuto 1,5 milionu korun jako úplatek za to, že ovlivní zakázku na mýto. Situaci nahlásil Bezpečností informační službu (BIS), která informaci potvrdila. 

Informace publikoval server Seznam Zprávy.

Pár dní před Vánoci se bývalý ministr Kremlík sešel s advokátem Martinem Janouškem. Ten měl ministrovi na schůzce nabídnout úplatek ve výši 1,5 milionu korun výměnou za to, že Kremlík ovlivní zakázku na výběr mýtného.

Konkrétně měl být tendr přiklepnut společnosti CGI zastupovanou právě Janouškem. Mluvilo se totiž o tom, jestli ministerstvo dohled nad mýtným nakonec svěří státní firmě Cendis.

Kremlík podle svých slov peníze odmítl a pokus o korupci nahlásil v polovině ledna Bezpečnostní informační službě.

S šéfem BIS Michalem Koudelkou se pak domluvil na dalším postupu. Podle Kremlíka mu šéf BIS slíbil, že o nabídnutém úplatku a plánu na zisk dalších důkazů informuje premiéra Andreje Babiše (ANO) a vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Dříve, než však mohly být získány důkazy, Babiš odvolal Kremlíka kvůli zpackané zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Stalo se tak 20. ledna, tedy jen 5 dní po tom, co pokus o úplatek BIS ohlásil.

Jak Babiš, tak Bradáčová popírají, že by o pokusu uplatit Kremlíka věděli. Oficiální vyšetřování pokusu o zkorumpování člena vlády tak neprobíhá.

Sever Seznam Zprávy ale současně přinesl informace od zdroje z bezpečnostní komunity, že Babiš opravdu informován byl.

Ředitel BIS Koudelka se odmítl vyjádřit.

Ministerstvo dopravy se nakonec rozhodlo zakázku na supervizora mýtného systému zastavit. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis, oznámil Kremlíkův nástupce ve funkci ministra dopravy Karel Havlíček (ANO).

Uvedl, že stát takto ušetří a bude mít mýtný audit pod větší kontrolou. Výsledek zakázky přitom během minulého týdne posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). (pel)

Stát otočil a zakázku na dálniční známky zruší. Babiš odvolal ministra dopravy Kremlíka

Předražená zakázka na dálniční známky bude zrušena, potvrdil Havlíček