Putin se ve Vatikánu potřetí sešel s papežem Františkem.

Ruský prezident Vladimír Putin dorazil do Vatikánu na schůzku s papežem Františkem o více než 1 hodinu později. Překonal tak svůj rekord ve zpoždění. Minule nechal Svatého Otce na svůj příjezd čekat „jen“ 50 minut. 

„Děkuji vám za čas, který jste mi věnoval,“ řekl Putin na konci schůzky v papežské knihovně trvající 55 minut.

„Byla to velmi věcná, zajímavá diskuse,“ dodal.

Během čtyřicetiminutového „srdečného“ rozhovoru – jak uvádí oficiální tiskové sdělení – „obě strany vyjádřily spokojenost nad vývojem bilaterálních vztahů, posílených dnešním podpisem memoranda o spolupráci mezi vatikánskou pediatrickou klinikou „Bambino Gesù“ a dětskými nemocnicemi v Ruské federaci.

Rozhovor se dotkl také některých otázek významných pro život katolické církve v Rusku.

Dále se hovořilo o ekologické problematice a o některých tématech současné mezinárodní scény, se zvláštní pozorností k situaci v Sýrii, na Ukrajině a ve Venezuele.“

Putin navštívil v minulosti Vatikán již pětkrát. Poprvé v roce 2000, kdy v rozhovoru s Janem Pavlem II. (5. června) označil za obzvláště významné poslání Svatého stolce v procesu integrace Východu a Západu.

V roce 2003 (5. listopadu) se Putin znovu setkal s Janem Pavlem II. a podle oficiálních zpráv rozmlouvali o situaci katolíků v Rusku, církevní struktuře a jejich vztahy s moskevským patriarchátem.

Také Benedikt XVI. přijal jednou Vladimíra Putina (13. března 2007). Kromě obvyklých témat bilaterálních rozhovorů hovořili o problémech extrémismu a netolerance.

Dvě minulá setkání s papežem Františkem, v letech 2013 (25. listopadu) a 2015 (10. června), se odehrávala ve znamení blízkovýchodních konfliktů a posléze také ukrajinské otázky.

Podle oficiálních sdělení papež při prvním z nich vybízel k ukončení násilí, zprostředkování humanitární pomoci obyvatelstvu a hledání mírového řešení konfliktu. V roce 2015, rok po anexi Krymu, papež při dlouhém (50 min) rozhovoru mluvil o naléhavosti nastolení míru jak na Blízkém východě, tak na Ukrajině. (sfr)