Ropa místo migrantů: Pašeráci získávali v Libyi (na snímku těžební zařízení) palivo od místního klanového vůdce, jehož milice mají pod kontrolou rafinérie na severozápadě Libye.

Italská finanční policie dopadla gang, který do země namísto migrantů pašoval ropné produkty z africké Libye. Policie dopadeným ropným pašerákům zajistila majetek v hodnotě 55 milionů eur (1,4 miliardy korun). Pašeráci k nelegálním transakcím využívali Maltu (taktéž členský stát EU).

Hlavní podezřelí jsou maltézští občané Darren Debono a Gordon Debono (shoda jmen, nejsou příbuzní), kteří zůstávají ve vazbě. Vyšetřování se zaměřuje na pašování ropných produktů (především benzínu) z Libye přes Maltu a dále do Itálie.

Nelegální dovoz ropy je velmi lukrativní, protože se tak překupníci vyhýbají placení daně, která tvoří v případě benzínu přibližně dvě třetiny ceny placené spotřebitelem.

Značnou ziskovost pašování ropy potvrzuje soupis zabaveného majetku – 11 bytů v Janově a Terstu, 29 milionů litrů benzínu, jedna jachta a hotovost v objemu 1,3 mil. eur (33,6 mil. Kč).

Italská prokuratura tvrdí, že během let 2016 a 2017 pašeráci vyvezli z Libye přes Maltu více než 350 milionů litrů benzínu.

Pašeráci disponovali vlastními tankery, které tak za uvedenou dobu asi třicetkrát přepluly se zastávkou na Maltě mezi Libyí a Itálií.

Italští žalobci odhadují, že daňový únik jenom na DPH dosahuje právě oněch 55 mil. eur, které si tak stát obstavením majetku zatčených pojistil.

Poslední zatčený v kauze byl nyní obviněn z podvodu při dovozu paliva, daňového úniku, ničení firemního účetnictví, vystavování faktur za neexistující obchodní operace a praní špinavých peněz.

Pašovaný benzín byl v Itálii distribuován pod falešnými fakturami mezi různými obchodními společnostmi, aby se zakryl jeho nelegální původ.

Nakonec byl rozprodán majitelům malých soukromých pump. Jedním z podezřelých v celé kauze je i profesor marketingu na římské univerzitě La Sapienza.

Italská policie podvodné schéma odhalila díky dvěma letům odposlechů a sledování pohybů pašovaného benzínu. Italové tvrdí, že pašování probíhalo celou dobu doslova pod nosem maltských orgánů, které nijak nezasáhly.

Na žádost o vysvětlení maltská policie odpověděla, že v celém případu nemohla nic udělat, protože pašování se odehrávalo mimo výsostné vody Malty.

Italská policie na druhou stranu trvá na tom, že tankery přečerpávaly ropu v maltských vodách.

Palivo pašeráci získávali v Libyi od místního klanového vůdce, jehož milice mají pod kontrolou rafinérie na severozápadě Libye. Menší tankery a upravené rybářské lodě s velkými zásobníky palivo převážely na plovoucí přečerpávací základnu v maltských vodách, odkud je už větší tankery převážely do Itálie. (mar)