Navzdory silnému ekonomickému růstu plánuje ministerstvo financí i na rok 2019 deficit státního rozpočtu.

Ministerstvo financí pro rok 2019 stále počítá s rozpočtovým deficitem ve výši 50 miliard Kč. Ostatní resorty však požadují navíc přes 100 miliard korun. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (nominantka ANO).

Ministerstvo financí nyní dokončuje první verzi státního rozpočtu na rok 2019. Na konci května předloží ministryně Schillerová návrh s takovým deficitem vládě.

„V těchto limitech se pohybuji, i když nároky jednotlivých resortů jsou v částce 130 miliard, a to je nereálné,“ uvedla Schillerová.

Ta chce, aby případný deficit byl způsoben hlavně růstem investic do silnic a dálnic. Zatím se ministerstvo drží střednědobého výhledu a počítá s dodržením deficitu padesát miliard.

Rozpočet počítá i s tím, že se některým státním zaměstnancům mají znovu zvyšovat platy. Ministr školství Plaga řekl v České televizi, že pedagogům příští rok porostou výdělky o 15 procent. Původně se mluvilo o deseti.

„Chceme, aby minimálně deset procent bylo tarifní navýšení a samozřejmě další peníze chceme dát do nenárokových složek, aby ředitelé měli možnost ocenit učitele za konkrétní výkon. Takže navýšení o patnáct procent pro příští rok je skutečně reálné,“ prohlásil Plaga (nestraník za ANO).

Podle ministerstva by za dva roky pedagogové mohli pobírat zhruba 48 a půl tisíce hrubého měsíčně. Prostředky pro takové navýšení však zatím nejsou zajištěny.

Bez příjmů z EET

Státní rozpočet na rok 2019 nemůže počítat s (hypotetickými) příjmy za třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb. Start 3. a 4. vlny EET totiž zastavil ústavní soud.

Novela zákona o EET míří na vládu. Třetí a čtvrtá vlna mají naběhnout společně.

„Debaty kolem tohoto zpolitizovaného tématu budou určitě delší, odhaduji, že by platnost mohla být v polovině příštího roku,“ řekla ministryně financí.

Dopady odloženého startu dalších vln evidence tržeb jsou nejasné.

„Myslím, že dopad nakonec nebude tak dramatický, daňový růst je extrémní,“ předpokládá Schillerová.

V příštím roce má klesnout DPH u kadeřnických a kosmetických služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úpravy oděvů a textilních výrobků pro domácnost a prodeje čepovaného piva a to z 21 % na deset procent.

Další úlevu mají získat i stravovací služby. DPH u nealkohiolických nápojů a jídla má znovu klesnout.

Deficity navzdory růstu

Naplánovaný deficit státního rozpočtu ČR je v rozporu s ekonomickými zákonitostmi. Podle všeobecně akceptované keynesyánské hospodářské teorie jsou rozpočtové deficity přípustné jen v době ekonomické krize či ekonomického poklesu s tím, že v době ekonomického růstu se vzniklé dluhy mají splácet a rozpočet má být přebytkový.

Těmito pravidly se řídí například německá vláda, která dlouhodobě udržuje rozpočtový přebytek navzdory tomu, že vynakládá (v přepočtu) stovky miliard korun ročně na migrační problematiku.

Naopak, vláda ČR (s výjimkou mimořádného roku 2016) není schopna udržet rozpočet ani vyrovnaný v době mimořádně silného ekonomického růstu.

Česká ekonomika loni výrazně posílila. HDP vzrostl o 4,6 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí 2017 vzrostl HDP meziročně dokonce o 5,5 procenta.

V letošním roce se počítá s růstem tuzemské ekonomiky o 3,6 procenta. I roce 2019 má ekonomika v Česku růst a to o 3,3 procenta. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Česká ekonomika loni posílila. HDP vzrostl o 4,6 procenta

Česká ekonomika letos poroste víc, než se odhadovalo. Počítá se s 3,6 procenty