Ministerstvo financí (MF) zlepšilo odhad růstu české ekonomiky. Ta by měla letos narůst o 3,6 procenta. V příštím roce by pak měla ekonomika růst o 3,3 procenta. Loni stoupla o 4,6 %.

V předchozí lednové prognóze MF počítalo letos s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,4 procenta a pro příští rok o 2,6 procenta.

Průměrnou míru inflace letos MF očekává 2,1 procenta. V lednu úřad počítal s 2,6 procenta. Loni byla průměrná inflace 2,5 procenta. MF počítá proti lednové prognóze s rychlejším posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 25,1 Kč/EUR a příští rok 24,7 Kč/EUR.

Růst ekonomiky se podle MF příznivě promítá do vývoje veřejných financí. Loni skončily veřejné finance v přebytku 1,6 procenta HDP a letos MF očekává v prognóze přebytek 1,5 procenta HDP. Celkové zadlužení by mělo letos klesnout na 32,9 procenta HDP z loňských 34,6 procenta HDP.

Tuzemské hospodářství by podle úřadu mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. V případě domácího vývoje je rizikem nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. Problémem může být i pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí.

Ze zahraničí může vývoj české ekonomiky podle MF ohrozit budoucí uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU a tendence k růstu protekcionismu.

(jaz)