Starosta slavného francouzského letoviska Cannes zakázal na pláži tzv. burkiny, neboli dámské plavky zahalující celé tělo. Jako důvod uvedl veřejný zájem. Burkiny považuje za jasný symbol radikálního islámu a islámského extremismu, a jejich nošení za zbytečné riziko pro celou Francii.

Francie je stále v bezpečnostní pohotovosti po sérii červencových teroristických útoků, jeden z nich se odehrál poblíž turisty oblíbeného města Nice.

Starosta Cannes David Lisnard následkem těchto činů přistoupil v vyhlášení zákazu nosit burkiny na tamních plážích. Při nedodržení zákazu muslimkám hrozí peněžitá pokuta 38 eur.

Ženy budou podle Lisnarda nejprve vyzvány ke změně oděvu či opuštění veřejné pláže. Burkiny podle něho „nerespektují dobré mravy a sekularismus“.

Francie se v roce 2011 stala vůbec první zemí na světě, která stanovila oficiální zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti (tradiční ženské muslimské oděvy, které zakrývají celé tělo i tvář žen).

„Plavky, které nápadně poukazují na náboženskou příslušnost v době, kdy Francie a její kostely jsou terčem teroristických útoků, mohou vést k riziku a narušení veřejného pořádku,“ uvedl starosta Cannes.

Liga lidských práv chce vyhlášku napadnout před soudem. „Je načase, aby politici v tomto regionu zmírnili svůj diskriminační zápal a bránili ducha republiky,“ konstatoval místní lídr ligy Herve Lavisse. Ve Francii žije na 5 milionů muslimů.

(red)