Andrej Babiš slibuje perspektivní zvýšení starobních důchodů až na 70-80 % průměrné mzdy. Ta dnes v Česku dosahuje necelých 30 tisíc Kč.

Exministr financí Andrej Babiš slibuje perspektivně zvýšení starobních důchodů až na 23 500 Kč. Odmítl názor svého ministra Pilného, že stát nebude mít z čeho vyplácet důchody. Podle Babiše jsou prý dnes penze v ČR nízké. Babiš to uvedl v rozhovoru pro levicové Právo.

Exministr financí nejdříve poukázal na to, že zvýšení penzí v letošním roce (o cca 300 Kč) zařídil on sám a to díky tomu, že se mu údajně podařilo vybrat více daní.

Následně načrtl svoji vizi zvyšování důchodů v ČR.

„Naším cílem musí být perspektivně se dostat na důchod ve výši 70–80 procent průměrné mzdy,“ uvedl Babiš. Podle něho mají senioři nízké penze a „zvýšení si zaslouží a potřebují jej“.

„Takový důchodce, který žije v OKD bytech, které Bakalovi přihrál Sobotka se svým kmotrem Pokorným, platí sedm tisíc měsíčně, a když k tomu připočte i léky, tak mu mnoho nezbývá,“ řekl Babiš.

Odmítl také slova svého nástupce ve funkci ministra financí Ivana Pilného, podle něhož jeho děti mít důchod nebudou, lidé si budou muset šetřit sami a důchodci si budou muset přivydělávat sekáním trávníků.

„To je nesmysl a s něčím takovým samozřejmě nesouhlasím, což jsem panu Pilnému i vyčetl,“ zdůraznil Babiš.

„Neumím si představit, že by nebyly důchody,“ podotkl šéf hnutí ANO.

Penze kontra mzda

Na konci září roku 2016 pobíralo starobní důchod v ČR celkem 2,39 milionu lidí. Vedle toho ČSSZ vyplácela mimo jiné ještě 64 tisíc pozůstalostních penzí.

Průměrný starobní důchod loni na konci září činil 11.441 korun. V letošním roce se v průměru zvýšil o 309 korun. Tzn., průměrná výše starobní penze v ČR se v roce 2017 pohybuje kolem 11.750 Kč. Jedná se o výslednou („čistou“) částku, která již není dále daněna.

Průměrná hrubá mzda v Česku na konci roku 2016 dosáhla 29 320 korun (částka je dále zdaňována daní z příjmu a dále je snížena o sociální a zdravotní pojištění).

Podíl průměrné (čisté) penze ve výši 11.750 Kč na průměrné hrubé mzdě (29320 Kč) tak dnes činí rovných 40 %.

Pokud by měl podíl starobních penzí na průměrně mzdě dosáhnout Babišem slibovaných 80 %, musela by výše průměrného důchodu stoupnout na 23 456 Kč, tedy téměř na 23,5 tisíce korun.

Důchody a mzda 2017

Srovnání s „aktuální“ průměrnou mzdou v ČR za první čtvrtletí roku 2017 vychází jen o něco méně velkoryse. V 1. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 27 889 Kč. Podíl starobní penze na této mzdě dosahuje 42 %.

Pokud by měl podíl důchodu na průměrně mzdě (za 1. čtvrtletí 2017) dosáhnout Babišem zmiňovaných 80 %, musela by výše průměrného důchodu stoupnout na 22 312 Kč.

Připomeňme jen, že v současné době (v loňském roce) se na důchody vydává celkem 400 miliard Kč, přičemž deficit důchodového systému v roce 2016 činil 30,7 miliard Kč.

Tuto částku tedy musel stát přerozdělit (doplatit) ze státního rozpočtu, aby byly řádně uhrazeny všechny penze. Znamená to, že daňoví poplatníci do průběžného penzijního systému odvádějí méně, než kolik se celkem vyplácí na důchody.

Důchodový deficit

Nejinak tomu dle predikce ministerstva financí má být i v letech 2017 a 2018, kdy se deficit penzijního účtu bude pohybovat kolem 30 miliard Kč.

Na průměrnou mzdu v Česku nedosáhnout zhruba dvě třetiny zaměstnanců. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, na konci roku 2016 dosáhl 25 061 korun.

Pokud by tedy měly důchody stoupnout na Babišem slibovaných 80 % hrubé mzdy, znamenalo by to, že průměrná (čistá) výše důchodu by byla vyšší, než prostřední hodnota čistých (tedy již zdaněných) mezd…

Nižší daně dle Babiše

Babiš také, i když časově neurčitě, slíbil snížení daní.

„Určitě máme v plánu snižovat daň z příjmu pro příjmy do hranice solidární přirážky, tedy zhruba do 113 tisíc korun, i odvody sociálního pojištění. Pod tuto hranici chceme sazby daně z příjmu snižovat a nad tuto hranici zachovat,“ uvedl Babiš.

Konkrétní plán chce představit do konce června. (sfr)