Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl náměstkyni Alenu Schillerovou jako ministryni financí za Andreje Babiše (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl jmenovat Alenu Schillerovou jako náhradnici za Andreje Babiše (ANO) ve funkci ministra financí. Dosavadní náměstkyně pro daně a cla by podle něj byla Babišovou prodlouženou rukou v úřadě. Podle předsedy vlády je Schillerová také odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Předseda vlády proto požaduje od hnutí ANO, aby navrhlo jiného kandidáta.

„Nemohu souhlasit s tím, aby po odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí, zastávala tuto funkci jeho dosavadní náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová,“ uvedl Sobotka.

Premiér prý nemá důvěru v to, že Schillerová zajistí jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů, či dalších daňových problémů současného ministra financí Andreje Babiše.

„Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerové na Andreji Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla paní Schillerová fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra,“ vysvětlil Sobotka.

Vadí mu také silná vazba její rodiny na brněnské hnutí ANO.

„Předchozí výběr paní Schillerové do funkce náměstka pro daně a cla podle zákona o státní službě, je navíc zpochybněn silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka,“ argumentoval.

Schillerové dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO a zastupitelkou městského zastupitelstva v Brně, kde působí jako radní se radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch.

Její manžel (a tedy zeť nominantky Schillerové) David Rusňák má údajně významné, třebaže neoficiální, postavení v jihomoravském hnutí ANO. Rusňák vlastní finanční skupinu DRFG, která působí v oblasti nemovitostí, v telekomunikacích či v teplárenství.

Podle veřejných informací Rusňák daroval hnutí ANO před komunálními volbami 1,5 miliónu korun. Dcera náměstkyně Schillerové věnovala celostátnímu hnutí 200 tisíc korun.

Schillerová je v šoku

Schillerová se proti všem důvodům, kvůli kterým ji Sobotka odmítl, ohradila.

„Jsem docela v šoku, když jsem si přečetla vyjádření pana premiéra,“ uvedla Schillerová.

Sobotkovy argumenty podle ní poškozují nejen ji, ale i finanční správu.

„Zcela kategoricky odmítám, že bych jakýmkoliv způsobem brzdila emise korunových dluhopisů. Toto je útok na integritu finanční správy. Finanční správa kontroluje všech 1519 případů, kde je podezření, že došlo k emisím. Nikdy jsem neřekla, že se nebudou kontrolovat dluhopisy, pouze jsme debatovali, jak budeme postupovat. Vnímám to jako poškození celé finanční správy,“ uvedla.

Komentář: Mandáty paní ministryně: Systém vládnutí se čím dál více ocitá v krizi politické legitimity

(pel)