Nezaměstnanost v České republice v květnu klesla na 3,6 procenta. (Ilustarční foto).

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu na 3,6 procenta, když v dubnu byla o 0,1 procentního bodu vyšší. Bez práce bylo v Česku celkem 274 322 lidí, což je proti dubnu o 5756 osob méně. Informoval o tom Úřad práce ČR.

V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR znovu nejnižší v celé Evropské unii, konstatoval Úřad práce ve své zprávě.

Loni v květnu byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy 253 893 lidí a volných míst bylo 285 692.

Volných pracovních míst v Česku je dál méně než zájemců o práci, ale proti předchozímu měsíci jich ubylo o 1529 na 266 517.

„Aktuální míra nezaměstnanosti za květen potvrzuje dlouhodobý trend i naše očekávání. V tomto období bývá nezaměstnanost nejnižší, protože se například naplno rozeběhly sezónní práce,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vedle sezónních prací, zejména ve stavebnictví, je dalším důvodem snížení postupný rozjezd letní turistické sezóny.

Nezaměstnanost oproti březnu klesla ve všech 14 krajích a v 70 ze 77 okresů Česka.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze a na Vysočině – 2,7 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Karviná, Most a Chomutov. Nejnižší byla v okresech Praha-východ, Praha-západ a Benešov.

Na jedno volné pracovní místo celorepublikově připadá zhruba jeden nezaměstnaný. Avšak v Karviné je to deset osob, v Bruntálu víc než šest a v Hodoníně téměř šest osob.

Nedostatek lidí je pak v Mladé Boleslavi, Praze-východ a Praze-západ. Zde je dokonce několik volných míst na jednoho člověka bez práce.

„Co je ale také pozitivní a je třeba zdůraznit, Úřad práce je velmi aktivní v poradenství a asistenci uchazečům o zaměstnání. Nabízí řadu různých nástrojů, například rekvalifikací, které lidem mohou pomoci se získáním toho nejvhodnějšího pracovního
místa,“ uvedl Jurečka.

„Právě nadcházející letní měsíce jsou vhodnou dobou pro rekvalifikace. Jsem moc rád, že zájem o ně stejně jako o rozvoj dovedností v digitální oblasti raketově roste. Letos nastoupilo na rekvalifikace 17 019 lidí, přičemž ke konci května se jich účastnilo 4 689, což je meziročně nárůst o 83 %,“ upozornil generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Od spuštění e-shopu jsemvkurzu.cz úřad úspěšně schválil žádost o digitální kurz nebo rekvalifikaci více než 23 tisíc lidem.

„Absolvování kurzu v letním období může lidem pomoci vydělávat víc, ale také zvýšit šance najít lepší zaměstnání na podzim, kdy je k dispozici víc pracovních pozic.“

„Výbornou zprávou je, že o služby našeho úřadu mají zájem i tisíce mladých lidí, kterým pomáháme s doplněním nebo rozšířením kvalifikace, ale také se získáním odborné praxe. Navíc v rámci našich projektů odborné praxe zaměstnavatelům dotujeme, čímž snižujeme tlak na výkon, a naopak posilujeme zaměření na růst kvalifikace.“

„Zaměstnavatelům přispíváme i na mentory pro mladé. V celé zemi máme síť více než 100 odborníků, kteří se v jednotlivých
okresech věnují právě problematice poradenství mladým a mají znalost místních podmínek,“ odkázal na program Záruky pro mladé, který spolufinancuje EU, Daniel Krištof.

Úřad práce ČR evidoval k 31.5. 2024 celkem 5 141 mladistvých osob do 18 let, kteří byli registrovaní jako uchazeči o zaměstnání, což je 1,9 % ze všech uchazečů o zaměstnání v Česku. Zároveň úřad eviduje 7 302 absolventů škol. (sfr)