Úrokové sazby hypoték v ČR se už 5 měsíců nezměnily. Průměrná sazba v červnu je 5,51 %. (Ilustrační foto).

Úrokové sazby hypotečních úvěrů se už pátý měsíc prakticky nehýbou. Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů je na počátku června podle Swiss Life Hypoindexu 5,51 procenta. Optimistické představy, že sazby hypoték v polovině roku pokoří pětiprocentní hranici, se podle hypotečního analytika společnosti Swiss Life Select Jiřího Sýkory nenaplní.

Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu 6,37 % p. a., klesly úroky u hypoték jen o 0,86 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 1,75 procentního bodu.

„Průměrná nabídková sazba českých bank vyjádřená Swiss Life Hypoindexem se v červnu zastavila na hodnotě 5,51 procenta, což je oproti minulému měsíci pokles pouze jeden bazický bod. Hypoteční trh po jarním probuzení vstupuje do klasické letní ‚okurkové sezóny‘, která se projevuje nejenom stagnací sazeb, ale hlavně stagnací zájmu o nové obchody,“ uvedl Sýkora.

„Lze tedy očekávat, že následující měsíce budou spíše podprůměrné. Další vývoj hypotečních sazeb se bude vyvíjet předpokládaným dalším snižování. Jen jeho tempo a výsledek na konci letošního roku nebudou takové, jaké je většina odborníků očekávala,“ zdůrazbil dále.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,51 procenta v červnu dosáhne 21 520 korun. Meziměsíčně tak klesla o 20 korun, od začátku roku zhruba o tisícovku.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání v letošním květnu snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. Podle expertů to bylo zřejmě naposledy, kdy přistoupila k takto výraznému snížení.

„Na červnovém zasedání je pravděpodobné, že ČNB přibrzdí a sníží svoji základní sazbu již jen o čtvrt procentního bodu,“ předpokládá Swiss Life Select. (sfr)