Prezident Macron slíbil Zelenskému dodávku francouzských stíhaček Mirage 2000 Ukrajině

Francie dodá Ukrajině stíhací letouny Mirage 2000-5. Slíbil to francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že armáda také začne s výcvikem ukrajinských pilotů.

Upřesnil, že Francie zahájí novou spolupráci s Kyjevem, s tím, že oznámí přesun stíhaček Mirage 2000-5 vyrobených francouzským koncernem Dassault na Ukrajinu a vycvičí ukrajinské piloty ve Francii.

Podle stanice France 24 se Francie letouny Ukrajině chystá prodat.

V pátek měl Macron v Elysejském paláci přijmout ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Francouzský prezident se při této příležitosti měl vyjádřit také k otázce možného vyslání vojenských instruktorů na Ukrajinu.

Francie s několika evropskými státy jedná o vytvoření koalice, která by cvičila ukrajinské vojáky přímo na Ukrajině. První instruktoři by do východoevropské země mohli odjet už za několik týdnů, nebo dokonce dnů.

Francouzský prezident také zdůraznil, že Ukrajina by měla mít možnost používat zbraně od západních spojenců k útokům na ruské vojenské cíle, aby „neutralizovala body, z nichž je napadána“.

Macron však také podotkl, že si Francie nepřeje „eskalaci války“. Upozornil ale, že „míru bude dosaženo pouze tehdy, pokud Ukrajina dokáže odolat“.

„Mír nemůže znamenat kapitulaci Ukrajiny,“ konstatoval Macron. (sfr)